Argumentați un punct de vedere referitor la Holocaust si la consecintele sale pentru evreii si rromii din România
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Holocaustul în România a fost procesul de discriminare, deportare și exterminare a evreilor aflați în teritoriile controlate de statul român între anii 1937 și 1944, cât și a evreilor cu cetățenie română, majoritatea din Transilvania de Nord, aflați în afara granițelor.Evenimentele din România au făcut parte din mai largul Holocaust în Europa, mareșalul Ion Antonescu aplicând în România propria versiune a Soluției Finale, denumită curățarea terenului.
În teritoriile controlate de statul român, Holocaustul a început cu promulgarea primelor legi anti-evreiești ale guvernului Octavia Goga și s-a sfârșit cu lovitura de stat de la 23 august 1944, când România a încetat colaborarea cu Puterile Axei. Se estimează că între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, precum și 11.000 de romi, au fost uciși de către forțele statului. În Transilvania de Nord, controlată de Regatul Ungariei, au fost uciși aproximativ 150.000 de evrei români, circa 132.000 din aceștia fiind deportați către Lagărul de concentrare Auschwitz.
Deși, cu excepția Germaniei Naziste, nicio altă țară nu s-a implicat în uciderea evreilor la asemenea scară, rolul autorităților române în Holocaust a fost minimalizat constant după finalul războiului. Regimul comunist a denaturat istoriografia Holocaustului în România, negând amploarea evenimentului sau responsabilitatea autorităților, cu scopul de a eroiza faptele românilor și de a-i pune pe aceștia în postura de principale victime ale nazismului.După 1989, negarea Holocaustului în România a fost inclusă în discursul mai multor partide politice, în același timp devenind un fenomen difuz, adoptat de grupări cu caracter divers: naționalist, xenofob, conspiraționist, autoritar, antidemocrat sau nostalgic după dreapta radicală interbelică.
Explicație:
Poți sa extragi din acest text ce crezi ca este mai important dar eu deja ți l am dat pe scurt!! mult succes