Limba română, întrebare adresată de eu114, 9 ani în urmă

Argumentația pe scurt ca textul doua loturi este o nuvela

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Emm14
5
Nuvela este specie a genului epic in proză, de dimensiuni cuprinse intre schiță si roman, cu un conflict epic concentrat.
Opera "Două loturi" de I.L. Caragiale întrunește toate particularitățile unei nuvele- este scrisă in proză, cu un singur fir narativ. Interesul naratorului se focalizează asupra personajului principal, si nu pe acțiune.
In primul rând, textul are un fir narativ : căutarea disperată de catre Lefter Popescu si sotia lui a două bilete de loterie crezute câștigătoare, in care isi pun speranța ca le vor schimba viața, care se dovedesc, in final, necastigatoare, naratorul fiind unul omniscient.In plus textul are dimensiuni medii, iar întâmplările sunt organizate pe un singur fir narativ.
In al doilea rând, in centrul acțiuni se află Lefter care reprezintă tipul omului obisnuit care dorește sa isi schimbe condiția, bazându-se pe noroc.Fiind o specie epică, modul de expunere predominant este narațiunea , cu rol de a înlănțui fapte, îmbibată cu dialogul, care amplifică tensiunea conflictului.
In concluzie, toate trăsăturile prezentate mai sus justifica încadrarea textului suport in specia nuvelă.
Sper sa ajute ☺
Alte întrebări interesante