Studii sociale, întrebare adresată de dolomario494, 8 ani în urmă

Argumenteaza aforismul : Noua putere in stat - cetateanul implicat, intr-un text de maximum o pagina, mentionand importanta participarii civice si a voluntariatului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de victoriaviktoria14
16

Răspuns:

Statul, reprezentat de autorităţi precum – Ministerul Mediului şi subdiviziunile sale, autorităţile publice locale, are rolul cel mai semnificativ în toată „piesa”. Anume acest actor este responsabil de elaborarea actelor normative, a cadrului legal, a realizării în practică a tuturor planurilor, programelor la nivel de stat, dar şi de respectarea angajamentelor internaţionale asumate prin semnarea Convenţiilor, Acordurilor (precum este şi Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor de mediu şi accesul la justiţie). Statul prin instituţiile sale, trebuie să ne pună la dispoziţie informaţiile necesare, să ne ofere dreptul de a şti, dreptul de a participa şi de a ne apăra în instanţe. Iar noi, de cealaltă parte, avem rolul de a pune în aplicare drepturile de care dispunem în viaţa reală, astfel încât acestea să nu rămână doar drepturi pe hârtie. Să ne expunem opinia şi îngrijorarea cu privire la problemele ecologice, să dăm alarma atunci când vedem pericole care ne pot afecta viaţa şi sănătatea, să urmărim deciziile luate de stat, să-I arătăm statului că nouă ne pasă.

Rolul cetăţeanului este decisiv. O piesă de teatru în care actorii îşi uită rolul şi replicile, niciodată nu va avea succes.

Alte întrebări interesante