Limba română, întrebare adresată de dancinicola699p2lxlg, 8 ani în urmă

Argumenteaza basumul popular Greuceanu, va rog!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tigerlili
3

Răspuns:

În primul rând este un text epic: are acţiune, are personaje, are narator. În ceea ce priveşte acţiunea, dintre momentele subiectului sunt prezente expoziţiunea şi începutul intrigii.Undeva într-o împărăție, un împărat Roșu,om al căldurii,al focului,al pasiunii,mâhnit că împărăția lui era în întuneric,pentru că soarele și luna au dispărut,au fost luate de zmei,forțe ale răului. Subiectul acestei opere literare este simplu, actiunea se desfășoară linear, alcătuită dintr-un șir de episoade în care se narează peripețiile eroului principal - Greuceanu. Acțiunea este proiectată într-un spațiu și într-un timp nedeterminat. Din expozițiune se conturează chipul împăratului iubitor de dreptate : ,, trimisese oameni prin toate țările.... trimisese răzeși prin orașe '', în scopul de a găsi pe cineva temerar de a elibera luna-simbol al nașterii,devenirii,morții și soarele-întruchiparea luminii, a nemuririi,a purificării,a veșniciei- de la zmei. Recompensa unei fapte mărețe, în semn de apreciere pentru marile virtuții umane, este : jumătate din împărație, fiica împăratului va deveni soția învingătorului. Mulți voinici '' se poticniseră, semețindu-se cu ușurință '', dar nu au reușit. Eroul,, un viteaz cu numele Greuceanu nu are origine împărătească- precum se obișnuiește în basm , el apare ca un exponent al unei însușiri morale, eroice: vitejia, calitate a spiritului nostru național.

Dăruindu-se pentru binele tuturor din împărăție își asumă marele risc:,,Fie mărite împărate, chiar de aș ști că aș pieri, tot nu mă voi lăsa, până voi duce la capăt bun sarcina ce îmi iau de bunăvoia mea." Rațiunea, dragostea de oameni, iubirea adevărului și sentimentul prieteniei animă tot potențialul eroic al personajului principal . Timpul narațiunii este plasat într-un trecut imaginar, îndepărtat, când faptele sunt unice:,,A fost odată ca niciodată", nici ritmul, nici durata întâmplărilor nu pot fi precizate.

Personajele sunt împăratul, Greuceanu,personaj ce întruchipează cele mai alese însușiri, fiind eroul salvator, un ideal de vitejie, cinste si generozitate.Numel lui conține cuvântul,,greu”referindu-se la eforturi deosebite,copleșitoare,iar sufixul „eanu” are sensul de loc de proveniență,omul ce vine din locurile unde orice dificultate este învinsă. Trei dintre calitățile sale:credința în Dumnezeu, vitejia și însușirea de a vorbi frumos sunt prezentate direct, de către autor, încă de la început:,,își luă inima în dinți, încumetându-se cu voia lui Dumnezeu și pe voinicia sa"...,,era și meșter la cuvânt Greuceanu nostru". Generozitatea sufletului său îl îndeamnă, auzind despre hotărârea împăratului Roșu de a-i osândi la moarte pe cei care nu reușiseră în încercarea lor, să meargă la acesta, pentru a-l convinge să le cruțe viața. Puterea sa de convingere îl înduplecă pe împărat. Cu tărie, stăpânire de sine și curaj, își asumă riscul de a se sacrifica pentru fericirea oamenilor. Gândul acesta de a ajuta oamenii îl face să-și încerce norocul și puterile, și nu răsplata promisă de împărat:,,fie mărite împărate, chiar de-aș ști că voi pieri, tot nu mă voi lăsa, până ce nu voi aduce la bun sfârșit sarcina ce-mi iau de bună-voia mea.". Naratorul povesteşte întâmplările la persoana a III-a,iar dialogul imprimă un ritm rapid povestirii,personajul se descoperă nu numai prin fapte,dar și vorbind. Narațiunea se îmbină cu monologul,dialogul, utilizându-se limba populară, vie și expresivă conținând: arhaisme, regionalisme, expresii populare Fiind o operă populară, basmul Greuceanu are atributele literaturii populare, în primul rând caracterul oral.

În al doilea rând, fragmentul aparţine unui basm, deoarece lumea înfăţişată are caracteristici supranaturale. Astfel, eroul participă, ca un Demiurg la ordinea cosmică, va căuta cei doi aștri : soarele și luna. Întâlnim în această structură epică motivul aspirației spre lumină.

Există o întâmplare ciudată de la care pornește acțiunea:Soarele și Luna sunt furate de zmei.Personajele care populează această lume sunt şi ele specifice basmului: împăratul Roșu,Greuceanu,un adevărat Făt-Frumos,oameni anonimi.

Un al treilea element caracteristic basmului este formula iniţială: „a fost odată ca niciodată”, de la începutul basmului, unde cel de-al doilea adverb ,,niciodată” este întărit de primul,, odată” se arată că faptele s-au petrecut într-un timp imemorabil, care nu poate fi datat. Spaţiul un tărâm oarecare de pe rotundul nostru pământ constituie un ambient simbolic, creează o atmosferă mirifică şi spectaculoasă.

În concluzie, caracterul epic, universul supranatural şi formula iniţială sunt elemente care indică faptul că fragmentul aparţine unui basm.

Sper ca te-am ajutat!


dancinicola699p2lxlg: Mulțumesc mult!!!
dancinicola699p2lxlg: Mi se pare ca nu scrie ce scrie si in fragmentul dat.
Alte întrebări interesante