Limba română, întrebare adresată de Ajutdacăpot, 9 ani în urmă

Argumentează că opera literară Două loturi de I.L. Caragiale este o nuvelă după schema dată.
Schemă:
1. Ipoteză- definiția nuvelei
Textul studiat ,, Două loturi" este nuvelă, având toate caracteristicile ale acesteia.
2. Argumentare
-arg.1- operă epică: acțiune (rezumat)*, personaje
-arg.2- modurile de expunere (+explicație)
3.Concluzia
În concluzie, pe baza argumententelor enuntate eu consider că aceasta opera este o nuvelă.

*nu trebuie scrisă rezumatul, pentru ca o am asta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
18

In opinia mea, opera "Doua loturi" de I.L. Caragiale este o nuvela, specie a genului epic in proza, de dimensiuni medii, cuprinse intre schita si roman, in care relativ putine personaje sunt antrenate in derularea unor evenimente, ce cuprind un singur fir narativ, cu conflict centrat pe intriga, intr-un timp si spatiu reduse, accentul cazand asupra complexitatii personajului principal.
In primul rand, personajele sunt relativ putine: Lefter Popescu, sotia sa, capitanul Pandele, comisarul Turtureanu, tigancile, seful de la minister, sunt antrenate in derularea unor evenimente, intr-un spatiu limitat; la casa domnului Popescu, Mahalaua Farfurigiilor, sediul ministerului si cel al Loteriei si intr-o perioada de timp relativ scurta: aproximativ o zi.
In plus, accentul cade asupra complexitatii personajului principal Lefter Popescu si nu asupra actiunii, fiindca acesta este prezentat in evolutie, in stransa legatura cu celelalte personaje. Personalitatea acestuia se contureaza de la momentul initial, cand cauta disperat si furios biletele de loterie pierdute, la incursiunea pe care o face impreuna cu prietenii sai in cartierul tigancilor, la bataia pe care o primeste de la acestea, la intalnirea cu seful de la minister, pana la gasirea biletelor si la criza de nervi din loterie, cand isi da seama ca acestea sunt "viceversa".
In al doilea rand, textul surprinde un singur conflict, intre protagonist si sotie, tiganci sau sef, care se incheie in momentul in care descopera ca in realitate nu a castigat nimic si isi pierde mintile.
In concluzie, trasaturile mai sus prezentate justifica incadrarea textului in specia nuvelei.


Ajutdacăpot: este foarte buna, dar imi inscrii si modurile de expunere
Ajutdacăpot: ???
angelalazar56: naratiunea si dialogul
Ajutdacăpot: da,da, dar cu explicatii pe baza textului
Ajutdacăpot: daca imi scri iti dau coroana
Alte întrebări interesante