Limba română, întrebare adresată de daddyflacko18, 8 ani în urmă

,,Argumenteaza ca opera Moara cu Noroc este nuvela realist psihologica

dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreiburlacu2905
6

Răspuns:

Nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici este publicata in 1881 , in volumul de debut Novele din popor , reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului.

Nuvela Moara cu noroc este o proza realista de analiza psihologica. Este o nuvela, adica o specie epica in proza , cu o constructie riguroasa , un fir narativ central; personajele relativ putine pun in evidenta evolutia personajului principal, complex, puternic individualizat. Se observa tendinta de obiectivizare a perspectivei narative la persoana a III-a, atitudinea detasata in descriere.

Este o nuvela psihologica prin: tematica, modalitati de caracterizare a personajuli si de investigare psihologica, natura conflictului ( interior).

Naratiunea realista este obiectiva realizata la persoana a III-a de catre un narator omniscient, omniprezent, neimplicat. Cu toate acestea relatarea evenimentelor nu se realizeaza tocmai in mod linear.

Tema sustine caracterul psihologic al nuvelei: efectele nefaste ale dorintei de imbogatire. Problematica nuvelei se poate stabili din mai multe perspective. Din perspectiva sociala, nuvela prezinta incercarea lui Ghita de a-si schimba statutul social ; din perspectiva moralizatoare, prezinta consecintele dramatice ale setei de avutie si din perspectiva psihologica , nuvela prezinta conflictul interior trait de Ghita care este sfasiat de doua tendinte contradictorii: una de a ramane om cinstit, si cealalta de a se imbogati alaturi de Lica.

Explicație:

sper ca te-am invatat

Alte întrebări interesante