Limba română, întrebare adresată de AndiMihaiPaleu, 9 ani în urmă

Argumenteaza ca poezia Izvorul Noptii de Lucian Blaga apartine genului liric.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Siminuca
31
Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in versuri sau proza, in care sentimentele si ideile autorului sunt exprimate direct, iar limbajul este expresiv.
In opinia mea, poezia "Izvorul Noptii", scrisa de L. Blaga apartine acestui gen literar.
In primul rand, este prezent eul liric in ipostaza contemplator, romantic. Se evidentiaza prin marcile sale gramaticale: adjectiv la pers I:"mea" si la pers a II-a: "tai","ta". In text sunt prezentate direct gandurile acestuia, poezia fiind o adresare directa catre persoana iubita.
In al doilea rand, modul de expunere predominant este descrierea. Se observa imaginile artistice, create cu ajutorul figurilor de stil. Epitetul "ochii tai adanci" sugereaza sinceritatea privirii iubitei prin care eul reuseste sa ii descopere sufletul, ochii find oglinda acestuia. Metafora "ochii tai sunt izvorul din care tainic curge noaptea" face referire la misterul si linistea pe care o transmit ochii ei, precum noaptea. De asemenea, in text este vizibila antiteza intre noapte si lumina, care evidentiaza importanta iubitei lui.
In concluzie, prin prezenta eului liric, a limbajului artistic, dar si prin exprimarea directa a sentimentelor, reiese faptul ca opera "Izvorul Noptii" este lirica.

AndiMihaiPaleu: Multumesc!
Siminuca: Cu placere! :)
Alte întrebări interesante