Limba română, întrebare adresată de Cercelinaght, 8 ani în urmă

Argumentează că poezia "Lacul" de Mihai Eminescu, aparține genului liric
Vă mulțumesc, dau coroniță și vă pup

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iolandabostan
4
În opinia mea, opera literară "Lacul" de Mihai Eminescu este o creație lirică pentru că mesajul este exprimat direct, prin intermediul eului liric, prezent prin mărci specifice, modalitățile de expunere sunt descrierea și monologul iar expresivitatea textului rezultă din folosirea figurilor de stil.
În primul rând, observ că prin această creație se transmite, în mod direct dorința eului liric de a-și găsi marea dragoste.Eul liric trece prin mai multe stări, începând cu neliniștea.Această idee este reliefată prin secvențe precum " Și eu trec de-a lung de maluri,/ Parc-ascult și parc aștept". Eul liric este dezamăgit deoarece nu și-a găsit marea iubire în realitate ci o poate găsi doar în vise. Acest sentiment este redat în secvența " Dar nu vine... Singuratic/ În zadar suspin și sufăr ". Se observă că modalitățile de expunere sunt descrierea și monologul.
În al doilea rând, consider că mesajul este evidențiat prin intermediul unor expresive figuri de stil. Dorința de a-și găsi iubirea este redată împreună cu dezamăgirea.Personificările "îngânaţi de glas de ape", "unduioasa apă sune", "lumina blândei lune", "singuratic/în zadar suspin și sufăr" conturează speranța și tristețea eului liric care privește un minunat peisaj.
În concluzie, sunt de părere că opera "Lacul" de Mihai Eminescu aparține genului liric, deoarece autorul își exprimă direct, prim vocea eului liric, dorința de a-și găsi marea iubire dar și dezamăgirea; acest mesaj este transmis și cu ajutorul unor sugestive figuri de stil.

Cercelinaght: Mulțumesc din suflet
iolandabostan: Cu plăcere
Alte întrebări interesante