Limba română, întrebare adresată de Mariaaaaaaaaaaaaaaaa, 8 ani în urmă

Argumenteaza ca textul “Enigma Otiliei” de George Calinescu de incadreaza in genul epic
Sa fie destul de lung!!!
Va rog frumos,este urgent!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeabianca54
74
Opera epică este textul în care naratorul apelează la acțiune și la personaje pentru a-și exprima in mod indirect viziunea asupra realității.
Romanul este specia genului epic în proză în care acțiunea este mai complexă ca a schiței, fiind desfășurată pe mai multe planuri narative.
Titlul operei este foarte sugestiv, aflandu-se in stransa legatura cu intreg continutul textului, fiind alcatuit din doua substantive, unul comun (“enigma”) si unul propriu (“Otiliei”).
În primul rând, textul dat aparține genului epic pentru că narațiunea este modul principal de expunere. Naratorul este o instanță care face legătura între operă și cititor. Focalizarea este zero, neparticipând la momentele subiectului. Anticipează riguros destinetele actanților.
Ca în orice operă epică, există indici spațio-temporali ce conturează cadrul acțiunii, oferindu-i o mai bună imagine de ansamblu lectorului.
Romanul începe cu precizarea timpului şi a spaţiului desfăşurării acţiunii, realizată printehnica detaliului detaliului detaliului detaliului detaliului detaliului detaliului detaliului, care constituie incipitul romanului. "într-o seară de la începutul Iui iulie 1909, cu puţin înainte de orele zece".
Opera literară este alcătuită din 20 de capitole și construită pe mai multe planuri narative care urmaresc destinul unor personaje prin tehnica acumulării detaliilor: (destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor clanului Tulea etc). Textul este structurat pe momente ale subiectului. Subiectul operei incepe cu Felix Sima, care se indrepta spre unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a locui la el si a urma facultatea de medicina. Ajuns acasa la el ii intalneste pe ceilalti membrii ai familiei, in special pe fiica vitrega a acestuia, Otilia. A doua zi, ea ii arata locuinta, el remarcand felul ei jucaus. Afla povestea ei de viata si despre prietenul familiei Pascalopol. Rugat de Aglae, il mediteaza pe Titi care a ramas corigent. La inceputul lunii august, Olimpia il prezinta familiei pe Stanica, dar nu primeste zestrea, astfel Stanica este tot mai hotarat sa puna mana pe averea lui Costache. La invitatia lui Pascalopol, Felix si Otilia se duc la mosia acestuia, unde Felix incepe sa fie gelos pe Pascalopol. Intre Felix si Otilia se cladeste o relatie profunda de prietenie, dar Felix se indragosteste de ea, marturisindu-i sentimentele. Otilia il considera mai mult ca pe un frate, considerand totul un joc copilaresc. Intre timp, discutiile despre adoptarea Otiliei pornesc noi scandaluri, dar fata ii cere mosului sa nu completeze actele de adoptie. Otilia pleaca cu Pascalopol, iar Felix, spre surprinderea sa, se arunca in bratele unei curtezane Georgeta, pentru a se razbuna pe cea care i-a frant inima. Acest proces duce la maturizarea tanarului. Mos Costache are planurile sale cu cei doi tineri, incepand sa adune materiale de constructii. Din cauza unei insolatii, el face un atac de cord in urma caruia toata familia Tulea isi petrece doua zile in casa batranului, ignorand boala acestuia. Stanica profita de aceasta ocazie in care ii baga in cap tot felu de idei si incearca sa afle unde isi tine ascunsa averea. Mos Costache se insanatoseste si ii alunga din casa pe cei din familia Tulea, fiind de acord cu propunerea lui Pascalopol de a-i deschide un cont Otilei, dar nu-i da banii inca. Stanica isi continua planul incercand sa-l sperie tot mai tare, angajeaza doctori care sa-i dea diagnostice false, dar afla unde sunt ascunsi banii si il jefuieste. Mosul mai are un atac de cord si moare, Stanica divortand de Olimpia si se casatoreste cu Georgeta, intrand in politica. Intre timp, Otilia se casatoreste cu Pascalopol, iar Felix devine doctor, apoi profesor universitar si se casatoreste. Se intalneste intamplator cu Pascalopol, care divortase de Otilia, ea fiind casatorita cu un om bogat din Buenos Aires. Astfel, toata povestea de dragoste ramane un mister pentru Felix.
Așadar, toate trăsăturile demonstrează apartenența textului la genul epic.
Alte întrebări interesante