Limba română, întrebare adresată de Sumi01, 8 ani în urmă

ARGUMENTEAZĂ ÎN 15-20 RÂNDURI CĂ FRAGMENTUL DAT APARȚINE UNEI OPERE REALISTE
PLSSS!!!
"Într-o seară de la începutul lui iulie 1909,cu puțin înainte de orele 10,cu un tânăr de vreo 18 ani, îmbrăcat în uniforma de licean, intra în strada Antim venind dinspre Sfinții Apostoli cu un soi de valiză în mana nu prea mare dar desigur foarte grea. Fiindcă obosit o trecea des dintr-o mână în alta. Strada era pustie și întunecată în ciuda verii, în urma unor ploi generale răcoroasă și fosnitoare ca o pădure. Tânărul mergea atent de-a lungul zidurilor scrutand acolo lumina slaba a felinarilor îngăduia numărul caselor. Uniforma neagră îi era strânsă bine pe talie ca un veșmânt militar iar gulerul tare și foarte înalt și șapca umflată ii dădeau un aer bărbătesc și elegant. Fața ii era însă juvenila și prelunga aproape feminină din pricina șuvițelor mari de păr ce-i cădeau de sub șapcă dar culoarea măslinie a obrazului și taietura elimica a nasului corecta printr-o nota voluntara întâia impresie. Din chipul dezorientat cum trecea de pe un trotuar pe altul în căutarea unei anume număr se vedea că nu cunoștea casa pe care o căuta. Strada era pustie și lumea părea adormită fiindcă lămpile de prin case erau stinse sau ascunse în mare globuri de sticlă mâță ca să nu dea căldură "
George Cătinescu - Enigma Otiliei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CanisLupus
7

Răspuns:

Realismul este un curent literar ce s-a manifestat in secolul XIX-lea min Franta.

Opera literara "Enigma Otiliei" de Gerge Calinsecu apartine acestui curent literar deoarece prezinta particularitatile acestuia.

In opinia mea , opera literara data apartine realismului deoace autorul este unul obiectiv, are teme si motive literare, si multe altele.

In primul rand, "Enigma Otiliei" de G. Calinescu este o creatie realista deoarece autorul este unul obiectiv, ce nu se implica direct in actiune, naratorul este heterodiegetic, acesta stiind si fiind peste tot in creatia autorului, acesta narand la persoana a III-a folosind verbe la persoana a III-a "venind" , "trecea" , "nu cunostea"

In al doilea rand, personajul este caracterizat in functie de mediul in care traieste, in acest caz, baiatul de 18 ani este caracterizat ca un baiat obosit, ce e imbracat in uniforma de licean, fata lui e prelungita si juvenila, ce are par lung. Tehnica detaliului semnificativ este prezenta deasemenea, deoarece aceasta confera peisajului impresia de real, aici, strada Antim este vazuta de catre cititor si autor ca o strada intunecata, pustie; acesta fiin un peisaj destul de sumbru.

In concluzie, fragmentul dat apartine curentului literar romantism, conform argumentelor aduse mai sus.

                                                                        Sper sa fie corect si sa te ajute=)


Sumi01: Mulțumesc mult, scuze dacă am răspuns târziu
Alte întrebări interesante