Limba română, întrebare adresată de maryoandrey04, 9 ani în urmă

argumenteaza in 15-20 randuri ca opera D-l Goe este in genul epic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gingarasandreea
5
     Opera literara "D-l Goe" , scrisa de I.L.Caragiale, apartine genului epic deoarece intamplarile sunt povestite din perspectiva unui narator pron imbinarea naratiunii cu dialogul si cu descrierea. Autorul isi exprima in mod indirect parerea asupra efectului negativ al lipsei de educatie asupra comportamentului unui copil. Actiunea este plasata in timp si in spatiu si este pusa pe seama unor personaje.
      Dialogul este modul de expunere predominant. Descrierea, redusa ca frecventa, este folosita pentru prezentarea portretului personajului principal:"Tanarul Goe poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie, cu inscriptie pe pamblica:" le Formidable", si sub pamblica biletul de calatorie infipt de tanti Mita, ca "asa tin barbatii biletul." 
( poti scrie un mic rezumat al povestirii)
      Opera literara "D-l Goe" apartine genului epic prin actiunea prezentata de narator, prin imbinarea naratiunii cu dialogul si cu descrierea, prin prezenta personajelor. 
Răspuns de GeNiUs1010
7
Mai intai poti incepe cu definitia operei epice.Apoi:
In opinia mea, opera “D-l Goe”, scrisa de I.L. Caragiale, apartine genului epicdeoarece are trasaturile unei opere de acest tip: autorul îşi exprimă în mod indirectgândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, personajelor şi naratorului. In primul rand, remarcam prezenta actiunii. De 10 mai, mama, bunica si matusa d-luiGoe decid sa-l duca la Bucuresti, pentru a nu ramane repetent la scoala. Pe drum, d-l Goeeste obraznic si face tot felul de pozne, dar nu este pedepsit datorita doamnelor care iitolereaza faptele.In al doilea rand, in text exista personaje: d-l Goe, mamitica, tanti Mita, mam’ mare,controlorul. Personajul principal este d-l Goe, un copilas rau crescut care este alintat dedoamnele ce il insotesc. De asemenea, caracterul epic al textului este dat si de naratorulcare este prezent in text si este obiectiv, adoptand perspectiva unui martor.In al treilea rand, modul de expunere predominant este dialogul. Acesta este imbinatcu elemente de naratiune care prezinta actiunea si elemente de descriere ce definescanumite detalii. In plus, remarcam prezenta elementor de cronotopie care desemneazatimpul si spatiul actiunii (“de 10 mai”, “in Capitala”). In concluzie, putem afirmaca textul “D-l Goe”apartine genului epic, în care autorulcomunică indirect, prin intermediul unei poveşti,un mesaj la adresa unor persoane care isialinta prea mult copii si nu ii educa corect.

Alte întrebări interesante