Limba română, întrebare adresată de alexiamaia27, 9 ani în urmă

Argumenteaza in 15-20 randuri ca textul "Ileana sanziana" de Petre Ispirescu ca apartine basului!!
Va rog mult cat de repede se poate!!

sa fie cat de cat lung

(daca aveti compunerile de nota 10 cautati pag. 69-70)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ema0g0
111
 Basmul popular este o naraţiune în proză de mare întindere în care apar multe personaje, dintre care unele cu puteri supranaturale, unele reprezentând binele iar altele răul, victoria fiind de partea binelui de fiecare dată.
 Iliana Simziana este un basm popular deoarece autorul nu este cunoscut, Petre Ispirescu împrumutând şi ataşând noi idei ce în povestea originală nu apar.
 În această povestire apar formule specifice( iniţiale, mediene şi finale) cum ar fi: a fost odată ca niciodată că de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit; şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa; şi-am încălecat pe-o roată şi v-am spus povestea toată; şi-am încălecat pe-o căpşună şi v-am spus o mare şi gogonată minciună.
 Timpul şi spaţiul sunt nedeterminate.
 Se regăsesc cifre magice ca cifra 3.
 Metamorfoza, adică transformarea, atunci când tatăl Ilienei s-a preschimbat în lup, leu si balaur cu douăsprezece capete, dar şi atunci când fata s-a deghizat în băiat.
 Se regăsesc ajutoare precum calul şi adversari precum balaurii.
 Se dă lupta dintre bine şi rău, binele repreyentat de Iliana Simyiana iar răul de tatăl acesteia preschimbat în animale puternice.Ca în fiecare basm binele învinge răul.

P.S (scrie cât de mare poţi)

alexiamaia27: ok mersi foarte mult
alexiamaia27: poti sa imi spui cine este eroul basmului?Ileana sau calul ei
Ema0g0: Ileana
Alte întrebări interesante