Limba română, întrebare adresată de master120mikles, 9 ani în urmă

Argumenteaza in 15-25 de randuri apartenenta textului "Si daca" de Mihai Eminescu la genul literar corespunzator dau funda

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ElenaRaluca18
12
   Genul liric reprezinta totalitatea operelor literare in care autorul isi exprima in mod direct sentimentele, ideile si reflectiile prin intermediul eului lieric.
   Opera ,, Si daca..... ,, de M.E. apartine genului liric deoarece se pune accent pe expresivitate prin mijloacele artistice inedite si deoarece opera este structurata in versuri.
    In primul rand, poetul isi exprima in mod direct sentimentele de melancolie, de tristete si de dor fata de persoana iubita, prin elemente naturale,, ramuri,, , ,,plopii,, care denota tristete si ,, stele,, , ,,luna,, care reprezinta elemente specifice indragostitilor. Textul apare ca o confesiune in care eul liric este prezentat prin diferite marci lexico-gramaticale, cum ar fi pronume personale si reflexive la persoana 1 (mea, -mi ) si verbe la persoana 1( am ). Desi dragostea este un lucru bun eul liric ne prezinta o dragoste privita din ipostaza unui om care are o deceptie in dragoste, o dovada este folosirea repetata a strusturei ,,Si daca......,, care las locul unei noi interpretari prevestind inevitabilul si de asemenea, prin tot ce vede eul liric isi aduce aminte de persoana iubita ,, Si se cutremur plopii,/ E ca in minte sa te am,, ,,Adancu-i luminandu-l/ E ca durerea mea s-o-npac,, ,, De iese-n luciu luna,/E ca aminte sa-mi aduc,,.
     In al doilea rand, aceste idei poetice sunt evidentiate printr-un limbaj expresiv in care se remarca personificarea ,, ramuri bat,, , epitete ,, nori desi,, , ,,luciu luna,, , metafore ,, Si daca stele bat in lac/ Adancu-i luminandu-l, ,,. Versurile, organizate in catrene, au o mare muzicalitate, trasmitand parca emotia continua a eului liric aflat in ipostaza indragostitului.
     In concluzie, avand cele prezentate mai sus putem afirma ca opera ,,Si daca ,, de M.E. apartine genului liric.
  
 UITE!!!...sper ca ii buna


master120mikles: multumesc mult de tot :) :)
ElenaRaluca18: cu placere :))
Alte întrebări interesante