Studii sociale, întrebare adresată de pix20, 8 ani în urmă

Argumentează în 15 rânduri-Influența temperamentului asupra formării însușirilor caracteriale.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciocanm88
2

Răspuns:

Temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii, caracterul este latura relational-valorica a personalitatii.

Explicație:

Temperamentul reprezinta latura dinamico-energetica a personalitatii ce arata energia, dinamica pe care un individ o are. (Felul sau de a fi) Temperamentul este latura innascuta a persoanlitatii care nu este valorica, adica este genetica si nu poate fii schimbata. Chiar daca temperamentul nu poate fii schimbat de a lungul maturitatii acesta poate fii slefuit, adica anumite iesiri, cu timpul si invatand, se pot controla. Caracterul este latura rational-valorica a personalitatii ce arata comportamentul unui individ fata de ceilalti din jurul sau si valorile dupa care se orienteaza. Aceasta latura este dobandita si se formeaza inca de la nastere. Influenta temperamentului asupra caracterului este una importanta, aceste laturi completandu -se una pe cealalta si fiind unele dintre cele mai importante laturi in constructia persoanlitatii. Temperamentul coloreaza sau nunteaza modul de exprimare, de manifestare in comportament a trasaturilor caracteriale, temperamentul predispune la anumite manifestari caracteriale sau temperamentul avantajeaza sau provoaca dificultati in formarea unor trasaturi caracteriale. Faptul ca temperamentul poate fii "educat" duce la formarea anumitor trasaturi caracteriale care ne ajuta sa reusim asta, exemplu fiind cand un om este controlat sau subtil.

(Un exemplu care sa te ajute sa intelegi ce tocmai am explicat aici: o persoana care are un temperament predominat melancolic, ceea ce inseamna ca are un grad foarte ridicat de sensibilitate emotionala. De la acest tip de temperament persoana poate sa-si creeze ca si trasaturi caracteriale atat bune (generozitate, bunatate sau prietenie, empatie si sa i intelega pe ceilalti din jurul sau) cat si rele( foarte sensibil, pesimist, timid,dependent de grup).

Sper ca ce am scris aici este cat se poate de corect si sa ajute pe cei care au nevoie ! Imi pare rau daca am omis ceva si am facut greseli gramaticale.

Alte întrebări interesante