Studii sociale, întrebare adresată de bogdanciuca19, 8 ani în urmă

Argumentează in aproximativ 10 randuri:
Statusul dobândit poate influența personalitatea individului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de robertom783
2

Da,într-adevăr o poate face pentru că un om își dorește putere indiferent.Unii oameni sunt cum vor ei sa fie și vor doar să aibă prieteni apropiați și adevărați care sa ajute întotdeauna.Acel om care vrea putere este unul egoist care se gândește numai la el și atât.

Răspuns de alexandrabu
2

Răspuns:

  Sunt de acord cu afirmația “Statutul dobândit poate influența personalitatea individului”, astfel, personalitatea reprezintă ansamblul trăsăturilor stabile care caracterizează mental și comportamental o persoană, dar care se pot schimba odată cu modificarea dramatică a particularităților mediului în care individul trăiește. Statutul caracterizează o parte importantă intrinsecă din condiția individului, ceea ce face ca, odată cu modificarea acestuia [statutului] pe scara puterii, să influențeze și percepția [individului] asupra lumii.  

  La extremitatea inferioară a puterii se află individul copleșit de adversitățile vieții, în care nevoile de bază, cele fiziologice și de siguranță, sunt expuse pericolelor, și în care, din acest motiv, el trăiește de pe o zi pe alta, focusat pe momentul prezent, fară să își mai facă planuri de viitor. În această situație, el va deveni un om anxios, obedient, deprimat, în care primejdiile sunt la tot pasul.

  În opoziție, la extremitatea superioară a puterii, individul își poate satisface toate nevoile, fiziologice, de securitate, de apartenență, de stimă și de autorealizare. Aceasta va fi o persoană relaxată, cu planuri de viitor, înconjurat de prieteni și admirat, care își va cultiva un caracter dezirabil și care va aduce contribuții remarcabile în societatea în care trăiește.

  De asemenea, există și persoanele avide de putere, care își doresc să ajungă pe primul loc într-un anumit domeniu, însă care sunt dispuse să facă sacrificii majore, în detrimentul nevoilor sale, sau chiar în detrimentul adevărului. În cazul în care acest tip de efort este susținut, individul va ajunge să aibă o personalitate nevrotică, caracterizată de anxietate, deprimare și aroganță.

Alte întrebări interesante