Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Argumentează, într-o compunere de 20-25 de rânduri, că poezia  Versuri
de toamnă târzie, de Mihai Beniuc aparţine genului liric.
REPEDEE !


Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
1
             Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice  scrise  intotdeauna in versuri. Ideile, sentimentele si starile sufletesti sunt exprimate in mod direct.  Eul liric isi face simtita prezenta pri verbe la persoana I singular, pronume personale persoana I singular (eu, mine, ma, m-, mie, imi, mi), pronume si adjective pronominale posesive de persoana I singular sau plural (al, a, ai ale, meu, mea, mei, mele). Adresarea directa se face la persoana a II-a singular sau plural.  
           Poezia ,,Versuri de toamna tarzie'' de Mihai Beniuc apartine genului liric, avand toate trasaturile acestuia.
           In primul rand, poezia este  lirica prin prezenta eului liric, ale  carui  marci apar in text, verbele si pronumele la persoana I singular, dintre care se evidentiaza versurile ,,Ma doare vara stinsa si amintirea ta'', ,, Mi-i dor sa stau la masa sub lampa cu petrol'' sau ,,Ma podideste dorul sa am si eu o casa''.
         In al doilea rand, poezia transmite in mod direct starile si sentimentele de melancolie si tristete  ale eului liric, prin intermediul unui limbaj figurat.  Emotiile şi trăirile poetului sunt marcate prin epitete ,,Ca negura de toamna pe campul solitar'', ,,Porneste lin vioara tristetii-n amintiri'' etc.
         In al treilea rand, poetul exprimă încă de la început sentimentul de singurătate şi emoţia nostalgică pe care le simte atunci când se întoarce în trecut, la vârsta fericită a copilăriei: ,,Porneste lin vioara tristetii-n amintiri. / 
Scolarule, tii minte? Caietul de latina / Era-nsemnat pe margini cu versuri ce suspina''.
         De asemenea, principalul mod de expenere este descrierea iar titlul este foarte sugestiv fiind format din doua substantive comune, ,,versuri'' si ,,toamna'' si dintr-un adjectiv ,,tarzie''.
          In concluzie, poezia dat apartine genului liric.
Alte întrebări interesante