Limba română, întrebare adresată de matinamata, 9 ani în urmă

Arugumenteza ca fragmentu din manual Prasle cel voinic si merele de aur este un basm popular

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Poetu
1
Basmul "Prâslea cel voinic si merele de aur" este un basm popular cules de Petre Ispirescu si publicat în volumul "Legendele si basmele românilor" din 1882. 
Basmul este specia epicii populare si culte, în proza sau, mai rar, în versuri, de mare întindere în care se nareaza întâmplari reale ce se împletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare, înzestrate cu puteri supranaturale, ce reprezinta binele si raul, iar în final acesta este învins. 
Subiectul se poate rezuma cu usurinta. A fost odata un împarat care avea trei fii. In gradina împaratiei avea un pom care facea mere de aur, din care împaratul nu reusise sa guste, deoarece erau furate înainte de a se coace. An de an, multi voinici, inclusiv fii mai mari au pazit pomul pentru a prinde hotul,dar n-au reusit. Numai Prâslea reuseste sa-l raneasca si sa duca mere tatalui sau. 
El porneste împreuna cu cei doi frati mai mari în urmarirea hotului si, la un moment dat, drumul duce spre tarâmul celalalt. Voinicul coboara acolo si ajunge la palatele zmeilor care furasera trei fete de împarat. El se lupta cu zmeii, îi omoara, elibereaza fetele si dupa ce transforma palatele în trei mere, se întoarce la locul unde coborâse. Fratii sai trag afara numai pe cele trei fete,iar pe Prâslea îl parasesc cu gând sa-l piarda. Ramas pe tarâmul celalalt, voinicul salveaza puii unei pasari zgripsor, care drept recunostinta, îl scoate la suprafata pamântului. 
Revenit în împaratia tatalui sau, dupa multe încercari, este recunoscut, fratii sai sunt pedepsiti, iar el se însoara cu fata cea mica si-i urmeaza tatalui sau la domnie.
Personajul principal al basmului este Prâslea. El participa la întreaga actiune si este reprezentantul binelui, întruchipând idealul etic de dreptate, cinste si adevar. Numele sau sugereaza calitatile eroului: cel mic, dar si cel viteaz. Desi este ironizat la început de tatal sau, reuseste sa-l convinga a-l lasa si pe el sa pazeasca marul de aur. Inteligent, îsi face un plan pentru a prinde hotul. Curajos, coboara pe tarâmul celalalt si omoara zmeii prin lupta dreapta. 
Deosebit de istet, îsi da seama ca fratii sai sunt invidiosi si-i pune la încercare. Milos, salveaza puii de zgripsor. Generos, nu se razbuna pe fratii sai, ci asteapta dreptatea divina. 
Basmul are un final fericit, încheindu-se cu nunta eroului. Ca orice personaj de basm, Prâslea are si însusiri supranaturale. Inzestrat cu o forta impresionanta, omoara zmeii si balaurul în lupta dreapta. Întelege graiul fapturilor de pe alt tarâm si poate comunica firesc cu acestea. Are capacitatea de a se metamorfoza în foc, transforma palatele în mere si poate scoate din marul zmeului furca de aur si closca cu puii de aur. Prâslea este asadar, un personaj, în care se împletesc însusiri omenesti si fabuloase. Alaturi de Prâslea, forte ale binelui mai sunt împaratul, cele trei fete, corbul, pasarea zgripsor si mesterul argintar. 
Personajele care reprezinta fortele raului sunt adversarii lui Prâslea: fratii invidiosi si zmeii - personaje fantastice, care traiesc într-o lume ce functioneaza dupa legi proprii, altele decât cele din lumea reala. Reprezentantii raului sunt pedepsiti întotdeauna în basm. 
Personajele reale - împaratul, fiii cei mari, fetele împaratului si mesterul argintar - ca si cele fantastice - Prâslea, zmeii, balaurul, zgripsorul - indiferent de locul pe care îl ocupa în opera, au importanta în desfasurarea întâmplarilor, deoarece contribuie fiecare la aflarea adevarului si instituirea dreptatii. 
Elementul fantastic include si obiectele miraculoase (marul de aur, furca de aur, closca cu puii de aur, seul si apa). Ele ajuta eroul sa depaseasca situatiile dificile, iar cifra simbolica "trei" are putere magica. 
Respectând caracteristicile basmului, opera "Prâslea cel voinic si merele de aur" are o formula introductiva:"A fost odata ca niciodata" care sugereza un timp imaginar. Spatiul actiunii este si el ireal (la curtea unui împarat, pe tarâmul celalalt). Formula finala are rolul de a scoate pe cititori din lumea fantastica, iar formula ironica "si încalecai p-o sea si v-o spusei dvs. asa" neaga adevarul celor povestite.
Locul de unde pleaca eroul si unde se întoarce este curtea împarateasca, iar drumul parcurs este un prilej de a-si dovedi calitatile.
Pozitive sau negative, principale sau secundare, reale sau ireale, personajele sunt simboluri ale binelui si raului. Trasaturile lor se deslusesc prin actiune care se petrece pe pamânt si pe tarâmul celalalt, prapastia fiind hotarul care desparte cele doua lumi. 
Basmul are elemente de oralitate: vorbirea directa se îmbina cea indirecta, se folosesc verbe la perfect simplu, inversiuni, repetitii, cuvinte si expresii populare, iar naratiunea se împleteste cu descrierea si dialogul.
Alte întrebări interesante