Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

As dori rezumatul povestirii "despre oaia ratacita"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AdrianaAndreea
6
Mântuitorul este ascultat cu mare atenţie de toţi vameşii şi păcătoşii, ceea ce îi nemulţumeşte pe farisei şi cărturari care îi reproşează acestuia tocmai comportamentul binevoitor faţă de păcătoşii cu care stă şi la masă. Atunci Iisus Hristos le spune celor nemulţumiţi parabola despre oaia pierdută.

Orice păstor, chiar dacă numai o oaie i se va pierde de turmă, pe aceea o va căuta şi pentru găsirea aceleia se va bucura, nu pentru cele nouăzeci şi nouă de oi rămase. Aşa şi Dumnezeu se va bucura mai mult dacă un păcătos va fi convertit la credinţă, decât dacă ar constata că există deja nouăzeci şi nouă de oameni drepţi şi credincioşi.

După cum se observă, această parabolă are la bază comparaţia între o oaie rătăcită, pierdută de restul turmei, şi cei necredincioşi, păcătoşi, care trebuie ajutaţi. De fapt această idee de a acorda ajutor numai acelora care au nevoie de el este exprimată tot parabolic şi prin alte cuvinte ale lui Iisus Hristos: "N-au trebuinţă de doctorii cei sănătoşi, ci acei care sufer.",   "N-am venit să chem pe cei drepţi la pocăinţă, ci pe cei păcătoşi."

Parabola exprimă alegoric ideea încrederii în puterea credinţei, necesitatea aducerii pe drumul drept a celor necredincioşi.

Se remarcă, în această parabolă, îmbinarea vorbirii directe cu vorbirea indirectă şi caracterul ei sentenţios ce se desprinde chiar din tonul dialogului, "al replicii Mântuitorului".

De asemenea, sunt prezente expresiile interogative şi exclamative, vocativele şi imperativele, toate acestea având menirea de a convinge auditoriul asupra adevărului
deemonstrat

Alte întrebări interesante