As dori si eu explicatia semnificatiei titlului nuvelei "Doua Loturi"de Ion Luca Caragiale.Multumesc
Răspunsuri la întrebare
Salut !
❁❁❁❁❁
Ion Luca Caragiale a rămas cunoscut în literatura română mai ales ca dramaturg, prin comediile sale: „ O scrisoare pierdută ”, „ O noapte furtunoasă ”, „ D-ale carnavalului ” și „ Conu Leonida față cu reacțiunea ”, dar mai ales ca prozator remarcabil.
În opinia mea, nuvela „ Două Loturi ”, de Ion Luca Caragiale, este un text epic al cărui titlu analitic este alcătuit dintr-un numeral cardinal „ două ” și un termen învechit „ lot ” ( loz ), care denumește cauza care declanșează acțiunea. În contextul operei literare, acesta capătă o valoare simbolică.
În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, referitoare la dorința de îmbogățire a unui neînsemnat funcționar, dornic de a-și depăși starea socială prin câștiguri nemuncite. Nuvela ilustrează drama omului obișnuit pus în situații neobișnuite, al cărui destin se situează la limita dintre comic și tragic, prin jocul inexplicabil al norocului și al ghinionului.
În al doilea rând, relația dintre titlu și textul epic se referă la semnificațiile profunde ale acestui simbol care sintetizează coordonatele spațio-temporale ale textului. Se situează în jurul unui fir epic unic, și anume acela al căutării biletelor de loterie.
În concluzie, titlul operei literare este un simbol aflat în strânsă legătură cu mesajul acesteia care se referă la necesitatea restabilirii dreptății în cadrul comunității arhaice.
Ne amintim ! ♥
I. Definiție:
❁ Titul unei opere literare reprezintă cuvântul sau grupul de cuvinte care sintetizează.
II. Titlul poate fi:
- analitic ( alcătuit din mai multe cuvinte );
- sintetic ( alcătuit dintr-uun singur cuvânt );
- denotativ ( sens concret );
- conotativ ( sugerează anumite interpretări legate de operă );
❁ În textele lirice, titlul îndeplinește mai multe roluri:
- anticipează tema, motivele centrale și starea dominantă a eului liric;
- face trimitere la o anumită specie literară;
- poate avea sens propriu sau figurat;
- este în strânsă legătură cu textul, sugerând mesajul acestuia;