Limba română, întrebare adresată de elenaduta2014, 9 ani în urmă

As dori si eu povestire la Amintiri din Copilarie 1,2,3,4..pe scurt! Va roooggg!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simionmalina1
35
                              1. La scaldat
 

        Mama lui  Nica il pune sa aiba grija de fratiorul lui ,pentru ca ea se ocupa de gospodarie.
       Insa  el ii aude pe copii la scaldat si nu se abtine , incat a fugit spre rau.A fugit departe de ochii  copiilor si s-a jucat singur , pana cand mama lui il vede  si ii fura hainele , iar el ramane dezbracat.
     O ia  la fuga prin tot satul pana ajunge acasa si se linguseste de mama lui  , pana il iarta.
 
                                2.     La cirese
              
             Intr-o zi de vara , cand  ciresele se coceau  ciresele , Nica a dat o fuga la matusa Marioara , cu scuza ca vrea sa vorebeasca cu varul lui , dar el nu era acasa, asa ca  atunci canta feneia nu se uita a dat buzna in copacul cu atatea podoabe , dar matusa l-a vazut si cu o varga la piciorul lui.
           S-a dat repede jos si au culcat la pamant toata canepa.Cand ajunge acasa tatal lui il atinge cam tare , te o sa tina minte.
 
                               3.    Pupaza din tei

                 Intr-o dimineata mama lui Nica,Smaranda , ii da mancarea si il trimite sa le-o duca oamenilor angajti la prasit.Dar pe drum vede o pupaza si o ia acasa, cand a ajuns s-a gandit sa o puna in pod.Dupa doua zile , de frica sa nu fie prins ,  o ia sa o vanda la iarmaroc.Acolo gaseste un mosneag  si il pacaleste incat i-a dat drumul sa zboare, de frica fuge acasa.Matusa Mariuca suparata ca pupaza nu mai canta  a ridicat tot satul din pricina pupezei , darachiar atunci s-a auzit pupza cantand.
 
                                         partea a 4-a 
               Nica creste si urmeaza cursurile Scolii Domnesti din Targul Neamt , apoi Scoala Catiheti din Falticeni.  Desprinderea de sat se realizeaza pentru o perioada mai lunga, urmarind procesul formarii lui Nica, raporturile lui cu viata sociala, cu noii colegi de scoala, intre care Ion Mogorogea, varul sau , Gatlan,Trasnea,Oslobanul, impreuna cu care statea in gazda la Pavel Ciubotarul, unde isi duceau merinde de acasa  si se ingrijeau iarna de lemne de foc.
                               
                                 partea a 5-a 
                      L ainceputul acestui capitol se fixeaza timpul actiunii, in toamna anului 1855  si spatiul in satul Humulesti .Dorinta Smarandei , mamei lui, este de e-si vedea baiut in starie bisericesti , sa devina parinte, de aceea doreste sa urmeje Seminarul de la Socola.






Alte întrebări interesante