Limba română, întrebare adresată de iulian899, 9 ani în urmă

As dori si eu un model de argumentare la doina . Puteti sa alegeti un text si sa il faceti pe acela sau puteti faceti un model la general , adica cu spatii .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MateLaGreu
3
Model General
Creația populară românească în versuri si in proză este dovada de necontestat a înaltei spiritualitati a neamului nostru, a esenței sufletului său atât de încercat de-a lungul istoriei.
Specific acestei opere este caracterul popular, căci aceste versuri reprezintă doar una dintre variantele cu caracter oral, colectiv, anonim, tradițional și sincretic.
Aceste versuri ii aparțin unei creații lirice, deoarece poetul își exprimă în mod direct sentimentele, ideile, viziunea, prin intermediul imaginilor artistice variate : vizuale (".....citat"), auditive (".....citat), olfactive("....citat), tactile(".....citat") si al figurilor de stil.
Poemul este structurat sub forma unui.... (monolog - confesiune lirică/ monolog adresat/ text descriptiv / dialogat / text ce îmbină mai multe moduri de expunere...)
Eul liric își face simțită prezența prin mărci specifice: pronume / adjective posesive la persoana I si / sau a II- a ("....."citat), verbe la persoana I si /sau a doua ("....."citat); verbe la imperativ (....citat); interjecții (....) substantive în cazul vocativ(.....)
Lirismul se reflectă în atmosfera plină de......(mister, farmec, tristețe, suferință, freamăt, etc)
Eul liric se oglindește si in viziunea subiectiva asupra universului, în mesajul sensibil si generos, prin sentimentele de.....(fiecare sentiment va fi redat cu citate din text)
Astfel motivul dorului/ dorului di jale/ voinicului/ haiducului/ înstrăinării si al dorului de țară/ casă/ mândră ori bade/ etc. dovedesc faptul că aceasta este o doina de dor/ de jale/ de cătănie/ voinicie/ haiducie/ de joc/ etc. Ele sublineaza caracterul oral si tradițional al doinei.
Refrenul"...." indică faptul că această creație este cântată, ceea ce subliniază caracterul său sincretic.
Figurile de stil specifice exprimării artistice lirice sunt variate si expresive. Astfel epitetele aduc culoarea, sensibilitate(....), enumerațiile contribuie la redarea atmosferei, la redarea atmosferei, personificarile dau viața, plasticitate(........), metaforele sugerează impresii, trăiri ale eului liric(.......citat), inversiunile accentueaza incarcatura de înțelesuri a unor termeni sau sintagme (....citat), comparatile stabilesc analogii surprinzătoare, inedite(.....), etc.
Prin toate aceste trăsături, este evidentă apartenenta creației"....." la genul liric, specia doina.



Sper ca te-am ajutat:D
Clasa a opta (y)

iulian899: Eu as fi vrut totusi un model mai precis , nu doar trasaturile , dar ma bucura faptul ca mi-ai dat toate trasaturile doinei (cred) si le-ai si explicat . O sa-l marchez totusi ca cel mai bun ca sa primesti si tu cat mai multe puncte .
MateLaGreu: as putea sa fac o argumentare la doina populara daca vrei pe o opera
iulian899: Ce opera ?
MateLaGreu: Foicica Trei Migdle
MateLaGreu: Migdale*
iulian899: Maine esti disponibil sa mai imi faci la una sau doua opere argumentare . O sa pun intrebari separate
MateLaGreu: perfect
iulian899: Trimite-mi un link cu aceasta opera .
Alte întrebări interesante