Limba română, întrebare adresată de mam121, 9 ani în urmă

as dori un rezumat scurt al lui harap alb

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
134

Povestea lui Harap-Alb a fost scrisă de Ion Creangă și este un basm cult, aparținând genului epic.

Acest basm aduce în lumina reflectoarelor o poveste bine conturată în jurul lui Harap-Alb, fiu de împărat. El are și doi frați.

Tatăl lui Harap-Alb, împăratul, primește o scrisoare de la fratele său, scrisoare în care îi cere să trimită pe unul dintre cei trei feciori să domnească în împărăția sa. Împăratul decide să își trimită fiul cel mare, însă pe drum, băiatul se întâlnește cu un urs și se întoarce acasă. Prin aceeași pățanie trece și fiul cel mijlociu, iar rezultatul este același – se întoarce acasă. Astfel, se decide Harap-Alb să încerce și el, și pleacă la drum alături de un cal care, deși pare slăbit și bătrân, se dovedește a fi un cal cu puteri fantastice și care îl ajută pe Harap-Alb pe tot traseul. Armura pe care și-a ales-o este armura din tinerețe a tatălui său.

Aflăm că ursul este de fapt un test venit de la împărat, care se bucură de faptul că mezinul a reușit să treacă. De-a lungul traseului, Harap-Alb dă peste un spân care își schimbă înfățișarea și de care împăratul i-a spus să se ferească, însă în cele din urmă, acceptă să colaboreze cu el, iar acest lucru îl afectează mai târziu în poveste, atunci când spânul îl obligă pe băiat să i se supună și îi ia hainele și identitatea, iar ajunși în țara lui Verde-Împărat, spânul pare a fi feciorul trimis de împărat.

Spânul îl face pe Harap-Alb să treacă prin mai multe experiențe sub înfățișarea de slugă și astfel, băiatul are oportunitatea de a ajuta furnici și albine, care îi sunt recunoscătoare și îi oferă câte un dar. De asemenea, îi întâlnește și pe Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă, cu care se împrietenește. Cu ajutorul lor, Harap-Alb reușește să obțină ceea ce Spânul i-a cerut: fata lui Roș-Împărat. În drum spre țara lui Verde-Împărat, cei doi se atașează unul de altul iar atunci când ajung la Spân, acesta se înfurie și îl atacă pe Harap-Alb, iar aici calul își folosește puterile fantastice și își apără stăpânul, ucigându-l pe Spân. Harap-Alb este readus la viață de către fata lui Roș-Împărat, iar basmul se finalizează prin căsătoria celor doi.

În alcătuirea rezumatului tău, îți sugerez să iei în considerare câteva aspecte importante.

Astfel:

- Timpul verbelor să fie prezent.

- Nu folosi citate din textul dat spre analiză.

- Relatează în mod obiectiv.

- Acordă atenție normelor de scriere corectă.

Despre Povestea lui Harap-Alb poți afla mai multe aici: https://brainly.ro/tema/9964986

Spor la teme!

#SPJ5

Alte întrebări interesante