Limba română, întrebare adresată de TheMitzi, 9 ani în urmă

As dorii povestirea unui basm, orice basm, dar sa nu fie ,,Praslea cel voinc si merele de aur,, sa NU aibe legatura cu Praslea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ZLaurentiu
25
Harap Alb de Ion Creanga 

Verde Imparat, ii trimite fratelui sau, Craiul, o scrisoare prin care sa ii dea pe unul din cei trei fii ai lui ca urmas la tron, deoarece el avea numai fete. Acesta le da de stire fiilor sai, tot el ii pune la incercare pe cei 2 fii mai mari ai lui imbracandu-se intr-o blana de urs, acesta ii sperie si renunta. Mezinul reuseste sa treaca de prima proba, ce-a a tatalui sau si ii obtine incuvintarea tatalui sau de a pleca spre imparatia lui Verde Imparat.
Mezinul ajutat de Sfanta Duminica, cea pe care o ajutase in gradina imparatiei tatalui sau, isi alege calul, hainele si armele pe care le-a avut tatal lui cand a fost mire si pleaca la drum, Craiul il previne sa se fereasca de omul Span si de omul Ros, cu toate acestea este pacalit de Span, deoarece este naiv si copil, si il face sluga, acesta jura ca nu va spune nimanui ca este fiu de imparat, sub amenintarea mortii. Spanul ii da numele de Harap Alb, ajungand la imparatia imparatului Verde, Spanul se da drept fiul de imparat trimis de Crai, pe Harap il trimite prin nenumarate aventuri periculoase pentru a scapa de el crezand ca sigur va muri. Acesta il trimite sa aduca "salati din gradina ursului", pielea unui cerb batuta in nestemate, sa-i aduca fata imparatului Ros pentru a se insura cu ea. In toate aventurile prin care a trecut mezinul si-a facut prieteni pe Ochila, Setila, Gerila, Flamanzila, Pasari-Lati-Lungila, furnicile si albinele si de calul sau care era cu el in permanenta il ajuta sa treaca prin toate probele si piedicile ivite in incercarea de a o duce pe fata imparatului Ros la curtea lui Verde Imparat. Aici sunt intampinati cu onoruri, iar fata il refuza pe Span, spunand ca Harap Alb este fiul Craiului, iar Spanul este un impostor, la un moment de repeziciune Spanul ii taie capul lui Harap Alb, dar fata il invie prin "cele 3 smice de par dulce" si il stropeste cu "apa vie". Atunci calul lui fermecat il impunge pe Span in inaltul cerului si odata cazut pe pamant moare.

TheMitzi: ms mult
Alte întrebări interesante