Limba română, întrebare adresată de biancapreda21, 8 ani în urmă

Aș vrea și eu sa știu doua trăsături ale genului liric cu exemple din poezia Dorința de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabuio345gabuio
13

Se spune ca ,,poezia este creatia ritmica in versuri.'' Poezia ,,Dorinta'' de Mihai Eminescu apartine genului liric prin particularitatile specifice.

In primul rand,subiectivitatea reiese prin prezenta marcilor lexico-gramaticale: pronume(,,-mi'',,,-ti'') , adjective pronominale de persoana I(,,mei'',,,al meu'',,,mele'') si a doua(,,ale tale'') si verbele la persoana intai(,,sa desprind''),respectiv a doua(,,să alergi,să cazi'').O deosebita caracteristica a poeziei eminesciene o reprezinta modul conjunctiv al verbelor care reflecta o dorinta/speranta a implinirii visului de a-si intalni iubita,tema acestei poezii fiind iubirea.

In al doilea rand,vocea interioara a poetului(eul liric) construieste cadrul nocturn al intalnirii cu persoana iubita cu ajutorul figurilor de stil (exemplu,,Fruntea albă-n părul galben''-epitete cromatice) si imaginilor artistice(exemplu:vizuala:,,Flori de tei deasupra noastră'').

De asemenea,la nivel prozodic se observa masura de 8 silabe,rima imperecheata si ritmul versurilor(trohaic sau iambic..nu stiu aici).

In plus,se mai pot adauga doua  trasaturi ale genului(sau paternului) liric-folosirea punctelor de suspensie(pauzei afective) care accentueaza trairea eului liric si modul de expunere,descrierea.

In concluzie/Asadar/Prin urmare/In consecinta,,,Dorinta'' de Mihai Eminescu,prin cele prezentate mai sus este o poezie lirica.


gabuio345gabuio: Sper ca te-am ajutat :3
biancapreda21: Mulțumesc frumos
gabuio345gabuio: Cp!
Răspuns de QueenOfTime
4

- Eul liric apare prin marci lexico gramaticale

In cazul tau acestea ar putea sa fie: ,,Pe-al meu braţ încet s-o culci"

                                                              ,,Şi în braţele-mi întinse "


-limbajul este unul expreziv apar figuri de stil si imagini artistice, acestea constituie substanta lirismului


Alte întrebări interesante