Limba română, întrebare adresată de simonamihai76, 9 ani în urmă

Aș vrea și eu un model de caracterizare a unui personaj,mulțumesc.


Puffy34: vrei model, adica sablon sau si completat sablonul?
simonamihai76: Nu contează,oricare e bună.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Puffy34
50
Personajul este instanta naratoriala prin intermediul căreia autorul textului epic își exprimă viziunea despre lume, atitudinea față de aceasta, sentimentele sau ideile, reflectând gândirea în aceste ființe de hârtie și antrenând ulei în derularea unor evenimente pentru a le descoperi caracterul.
Personajul Otilia, din opera "Enigma Otiliei", scrisa de George Călinescu, este creionat în text atât prin mijloacele directe, cât și indirecte de caracterizare. Reprezintă tipologia personajului principal, individual, feminin, fictiv, pozitiv, complex, rotund, dar și eponim, fiind prezent în timpul operei.
Caracterizarea directă se realizează prin portretul fizic făcut de narator, conturând frumusețea, grația și delicatețea "fata măslinie" "ochii foarte albastri", "trupul subțiratic", "oase delicate de ogar", unei tinere de 18 19 ani. De asemenea, caracterizarea directă surprinde portretul moral făcut de narator "excelența, falsă, zăpăcită, superioară", însă autocaracterizarea joacă rolul principal. Ea se descrie ca fiind o fata nonconformistă și sentimentală "vreau să fiu libera", "foarte capricioasă".
Ca modalitate de caracterizare indirectă se remarcă comportamentul si limbajul. comportamentul aduce în prim plan misterul și continua schimbare, fiind atât copilăroasă "cele mai teribile copilării", cât și serioasă "seriozitate rece, blazata" (epitet dublu caracterizator). Limbajul descoperă o fată care aspiră spre bine, impunatoare si inteligenta.
Ca urmare, personajul Otilia este privit prin tehnica oglinzilor, descoperind de fiecare dată un nou caracter, reprezentat de simbolul schimbării.

Sper sa te ajute... In poza iti pun sablonul... Bafta multa luni si miercuri! ❤ (aceeasi situatie... pfff...)
Anexe:

simonamihai76: Mersi mult,baftă și ție
Puffy34: ms❤
Alte întrebări interesante