AS VREAU UN REZUMAT UNUI TEXT LIRIC-EPIC
!!!!REPEDE VA ROG!!!!
Răspunsuri la întrebare
Iapa lui Voda
Genul epic reprezinta totalitatea operlor litere in care autorul isi exprima gandurile, ideile si trairile in mod indirect prin intermediul personajelor si al actiunii.
In primul rand se prezinta o intamplare ce este savarsita de personaje. In primul plan ne este prezentat Hanul Ancutei, unde comisul Ionita impreuna cu alti oameni s-au adunat sa spuna diferite intamplari. In al doilea plan Ionita povesteste despre intamplarea sa la curtea domneasca. La han vine un boier si povesteste alaturi de Ionita. Comisul i se confeseaza cu privire la vecinul lui spunandu-i boierului ca vrea sa se duca la Voda pt dreptate, iar daca nici acesta nu i va rezolva problema sa-i pupe iapa nu departe de coada. Ionitul ii plateste vinul boierului urmand sa plece la Iasi. Ajuns la curtea domneasca, se pune in genunchi in fata lui Voda, dar imediat ce ii aude vocea, constata ca este defapt boierul de la han. Voda cerceteaza documentele si ii rezolva problma. Domnitorul isi aminteste de promisiunea de la han si-l intreaba ce s ar fi intamplat daca nu-i rezolva nemultumirea, comisul spunand-i ca nu isi ia vorba inapoi.
In al doilea rand apar modurile de expunere naratiunea se imbina cu dialogul. Modurile de expunere predominante in opresa sunt dialogul, descrierea si naratiunea subiectiva.
In al treilea rand apar indici spatio temporali. In planul A actiunea se petrece la ,, Hanul Ancutei " ,,Pe vremea petrecerilor si a povestilor", iar in planul B actiunea se petrece tot la Hanul Ancutei insa pe vremea tineretilor mele , pe vremea lui Voda.
In concluzie opera Iapa lui Voda de Mihai sandoveanu apartine genului epic deoarece este prezentata o intamplare savarsita de personaje intr-un contex spatio-temporal.