Limba română, întrebare adresată de ST3fan83, 8 ani în urmă

Asculta un fragment din "Rapsodia romana" de G Enescu si explica felul in care opera folclorica devine cea culta, referindu te la instrumentele folosite, la schimbarea liniei melodice, la repetarea unor motive muzicale.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
19

Răspuns:

Frumoasa solicitare! Te voi ajuta sa raspunzi:

Mie personal imi place atat  Rapsodia română nr. 1 în La major sub bagheta fermecata a marelui dirijor Sergiu Cilibidache, cat si Rapsodia română nr. 2 în Re major!

"Rapsodia nr. 1 op. 11 în La major a cucerit publicul atât prin  gradaţia ritmului, intensităţii şi tempo-ului, pleacă de la un calm suprem şi se dezlănţuie în cascadă, cât şi prin felul în care sunt ilustrate instrumentele populare, harpa sugerează ţambalul, iar viola – scripca  (vioara lăutarului)."

" Rapsodia începe cu melodia populară Am un leu şi vreau să-l beau, despre care se spune că ar fi fost culeasă de Enescu de la Lae Chioru, lăutarul satului Cracalia, care îl învăţase în copilărie să cânte la vioară, şi continuă cu Hora lui Dobrică, creaţia lăutarul Dobre Marinescu din Ploieşti, starostele unui taraf  de lăutari vestit încă din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. "

Explicație:

Alte întrebări interesante