Limba română, întrebare adresată de alexandraghiorghiu71, 8 ani în urmă

Asociază fragmentul din Cel mai mare Gulliver de Gellu Naum cu un alt text literar studiat la clasă sau

citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare și o deosebire dintre ele.

URGENT va rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lorenabucur2006
53

Răspuns:

Fragmentul din textul literar,,Cel mare Gulliver" de Gellu Naum poate fi asociat cu textul literar,,Lacul" de Mihai Eminescu.

Ei bine poate la prima vedere poate fi absurd,iar oamenii pot să ne bombardeze cu întrebări.Totuşi chiar dacă au majoritatea temelor temelor diferite,undeva în adâncul celor două texte putem afla că avem o temă mică,dar comună care constituie atât deosebirea cât şi asemănarea şi este definită de cuvântul ,,dorință".

O asemănare pe care o remarcăm este aşa cum am spus şi în rândurile de mai sus că asemănarea se raportează la dorință.În textul lui Gellu este vorba despre Matei,un băiețel care are o dorință ascunsă şi mai exact aceea de a creşte.

La fel în textul lui Eminescu,eul liric are o iubită pe care o aşteaptă şi după care tânjeşte pe marginea unui lac.El doreşte ca femeia de care e îndrăgostit să sosească pt a petrece timp cu ea.

Deosebirea pe care o identificăm este aceea că,în textul,,Cel mai mare Gulliver" dorința lui Matei de a creşte se împlineşte,pe când în textul,,Lacul" dorința eului liric nu se împlineşte fiindcă iubita sa nu soseşte.

Alte întrebări interesante