Asociază fragmentul din Micul Prinț de Antoine de Saint_Exupery cu un alt text literar studiat la clasa sau citit că lectură suplimentară,prezentând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.2)Redactează,în minimum 150 de cuvinte,un text descriptiv în care să prezinți in peisaj nocturn.Vei avea în vedere că textul tău să respecte tema dată,să aibă structura unei descrieri și să folosești patru figuri de stil diferite(epitet,comparație,personificare,metaforă).
Răspunsuri la întrebare
Asociază fragmentul din "Micul Prinț" de Antoine de Saint-Exupery cu un alt text literar, prezentând o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.
Fragmentul din "Micul Prinț" l-aș asocia cu textul din "Prietenul meu" de Ioana Pârvulescu.
Ca asemănare de conținut este aceea că în ambele texte este descrisă copilăria, când toți copiii încep să înțeleagă viața și astfel ei ajung să se maturizeze.
O altă asemănare este aceea că în textul "Prietenul meu", autoarea în fragmentul "E genul de fată care vorbește cu florile" se referă la Micul Prinț, care se îngrijea de o floare.
Deosebirea dintre texte este că în "Micul Prinț" este vorba de ceva imaginar, pe când în Prietenul meu" este descrisă copilăria exact cum a fost în realitate.
2) Redactează un text descriptiv în care să prezinți un peisaj nocturn care să aibă structura unei descrieri și să folosești patru figuri de stil diferite (epitet, comparație, personificare, metaforă).
Peisaj nocturn la munte
Un peisaj nocturn foarte interesant este acela al unei nopți de vară cu cerul înstelat, admirat de pe terasa unei cabane ce se află înconjurată de munți enormi, misterioși și când noaptea este ca de smoală, iar cerul stă să plângă cu lacrimi de argint.
Stelele par candelabre minuscule și parcă cineva se joacă să le stingă, atunci când un nor trece vremelnic peste lumina lor.
În jur, totul este fantastic pentru că noaptea naște monștri, când de fapt nu sunt decât copacii pictați în verde închis.
Undeva, în depărtare, se aude un urlet de animal, probabil a fost vânat ori rănit, însă el este acoperit de zgomotul unei cascade din apropiere ale cărei ape lucesc la lumina lunii.
O muzică lentă, ce se încadrează perfect în atmosfera nocturnă, se tânguie a moarte undeva în stânga, unde se vede o luminiță la fereastra unei mici căsuțe de munte.
Jos, lângă intrarea în cabană, se află un stejar foarte înalt, ce la prima bătaie de vânt acele sale scot sunete de țambal.
Dacă se vrea a te imagina într-o lume de basm, atunci nu trebuie decât să încerci să pătrunzi cumva cu privirea peisajul nocturn de lângă cabană, unde copacii par soldați cu armuri grele, norii de pe cer par balauri cu multe capete, iarba verde întunecat ai crede că e marea și zgomotele nopții ar putea fi simțită ca lupta dintre stafii și zâne.
Carul Mare de pe cer se vede foarte luminos și statornic, așa cum este de la facerea universului, iar stelele sunt uneori eclipsate de luna ce pare a fi o minge de cristal, imensă.
Nu se poate încheia descrierea acestui peisaj nocturn din mijlocul munților decât dacă descriem și ceea ce simțim când ne aflăm înconjurat de el.
Taina nopții o trăim ca pe ceva mistic, ce ne face să fim calmi, relaxați și rupți de realitate.
Tot ceea ce se întâmplă în acest peisaj nocturn ne dă sentimentul că suntem mici, neînsemnați și că zbuciumul zilei nu are sens în fața cerului infinit, al nopții de năpătruns și al muzicalității naturii înconjurătoare.
Doar cei îndrăgostiți se pot simți exaltați, încântați și plini de fericire în acest peisaj de vis, înconjurați fiind de tandrețe și de iubire!
Explicație:
Exemple de figuri de stil din text:
epitet: munți enormi, misterioși.
comparație: noaptea ca de smoală.
personificare: cerul stă să plângă.
metaforă: lacrimi de argint.
Succes! ⚘