Asociază fragmentul din opera literară ,,Leul deghizat", de George Topîrceanu, cu un alt text
literar studiat sau citit ca lectură suplimentară, în 50-80 de cuvinte, prezentând o asemănare
și o deosebire dintre ele.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
În opinia mea, textul Leul deghizat de George Topîrceanu este o specie a genului epic în versuri. Acesta este o fabula deoarece conține o scurtă povestire alegorică în care sunt satirizate defecte omeneşti cu scopul de a le îndrepta. Personajele sunt animale sau plante înzestrate cu defeste umane. Fabula este structurată pe două părți; partea narativă şi cea care conține morala.
Primul argument care susține opinia enunțată aduce în discuție personajele prezente în text. Acestea sunt animale înzestrate cu însuşiri umane, aşadar figura de stil predominantă este personificarea. Personificările acestei fabule sunt: "Leul s-a-mbracat" "Lupii, cunoscându-i glasul" "cel mai diplomat". Personajele acestei fabule sunt leul şi lupii. Prin acestea se satirizeaza următoarele defecte: egoismul, mişelia şi prostia.
Al doi-lea argument care vine in ajutorul impotezei aduce in discutie structura textului. Modul predominant de expunere este dialogul " -Stați, mişelilor!" " O, măria-ta!Iertare!"dar avem si naratiune "Leul s-a-mbăcat" "să colinde" .După partea narativă, cititorul poate extrage o morala din text. Morala acestui text este că nu este bine sa ii cataloghezi pe cei din jurul tau dupa infatisare sau dupa statutul politic.
In concluzie, textul Lupul deghizat este o fabula deoarece personajele sunt animale care detin defecte umane iar cititorul poate recepta o morala sau o invatatura la finalul operei litarale.
⊄⇵→πβ√≥³√Фω↑αα⇵÷⊄∞∑∡∞㏒⊂∑