Limba română, întrebare adresată de stefania432, 8 ani în urmă

Asociază fragmentul din Titanic _Vals de Tudor Mușatescu cu în alt text literar studiat la clasă sau citit că lectură suplimentară ,prezentând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.2)Redactează o compunere,de cel puțin 150 de cuvinte,în care să comentezi semnificația secvenței încadrate în chenar din textul 1.Vei avea în vedere să pui semnificația secvenței în relație cu întregul fragment,să prezinți atitudinea celor două personaje și să evidențiezi câte o trăsătură a fiecăruia .3)Rescrie textul SMS_ului de mai jos,pe care l_ai primit de la colegul tău de bancă,folosind semnele de punctuație și de ortografie potrivite.Hai săți zic una faină M_a întrebat profa cine a scris Titanic_Vals,Mihai tu ști​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
11

Asociază fragmentul din "Titanic Vals" de Tudor Mușatescu cu un alt text literar prezentând o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.

Acest fragment din "Titanic Vals" l-aș asocia cu "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale.

Ca o asemănare de conținut ar fi aceea că ambele opere sunt dramatice și că în ele sunt descrise moravurile societății românești.

Ca o deosebire de conținut ar fi aceea că în "Titanic Vals", acțiunea se desfășoară în perioada alegerilor, pe când în "O scrisoare pierdută", acțiunea se petrece după ce o scrisoare a fost rătăcită.

2) Redactează o compunere în care să comentezi semnificația secvenței încadrate în chenarul din textul 1.

Semnificația secvenței din chenar este aceea că, Spirache este contrazis de Dacia privind aspirațiile și visele fiecăruia.

Aceste două personaje se contrazic în tot acest fragment din "Titanic Vals" deoarece nu sunt de acord de felul cum Spirache luptă din punct de vedere politic pentru a câștiga el un loc de deputat în parlamentul României.

Atitudinea Daciei este una agresivă și nepoliticoasă, ea atacându-l și jignindu-l mereu pe Spirache.

Atitudinea lui Spirache este una defensivă, de apărare și din replicile lui se vede că nu îl trage inima să fie deputat, pentru că visurile lui sunt spuse chiar de Dacia în replica:

"Dacia: Da, știu eu visurile tale... Le cunosc... că tu vrei să rămâi aici, în provincie... să creştem pui de găină... s-avem stupi de albine şi coteţe de porumbei...

Dacia îl atacă așa pe Spirache pentru că ea vrea să locuiască în capitală, pe când el nu vrea altceva decât să rămână pe loc pentru a-și duce traiul de țăran înstărit.

Trăsătura de caracter al Daciei este vanitatea, pentru că ea vrea ca Spirache să fie deputat pentru a arăta lumii că ei fac parte dintr-o categorie socială superioară.

Trăsătura de caracter al lui Spirache este modestia, el nedorind să fie deputat, deoarece lui îi convine așa cum este și nu vrea să depună eforturi pentru schimbare.

3) Rescrie textul SMS-ului de mai jos, pe care l-ai primit de la colegul tău de bancă, folosind semnele de punctuație și de ortografie potrivite.

"Hai săți zic una faină M_a întrebat profa cine a scris Titanic_Vals,Mihai tu ști".

Hai să-ți zic una faină! M-a întrebat doamna profesoară cine a scris "Titanic Vals". Mihai, tu știi?

Explicație

Nu știu care sunt greșelile tale la scris și care sunt ale temei, așa ca le-am corectat pe toate și sper să știi acum cum se scrie corect în limba română.

Succes!

Alte întrebări interesante