Limba română, întrebare adresată de Edi237737, 8 ani în urmă

Asociază poezia lui Ştefan Augustin Doinas, Pasărea, cu un alt text literar studiat sau citit ca lecturà
suplimentară, în 50 - 80 de cuvinte, prezentând o asemănare şi o deosebire dintre ele.
6 puncte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maria65718
187

Răspuns:

Poezia "Pasărea" de Stefan Augustin Doinaș,poate fi asemanata cu "Somnoroase păsarele," de Mihai Eminescu.Cele doua au ca si tema comună natura prezentată intr un mod feric (de basm).O deosebire intre cele doua texte apare chiar din titlul acestora,Ștefan Augustin Doinaș" facând referire la pasărea Phoenix,"o pasăre de aur",iar Eminescu surprinde momentul in care toate păsările se retrag pe la cuiburile lor,stabilindu se o armonie in natură.


buciustefan20: mai poate fi asociata cu poezia lui Mihai Eminescu, ,, Numai poetul". În ambele poezii pasarea este o definiție poetica, o metafora pentru viata sau suflet în poezia lui Doinas și pentru poetul care, asemeni unei păsări, zboară spre nemărginire cu aripi de imaginație și mereu va rămâne ceva vii din el, operele sale.
buciustefan20: viu*
buciustefan20: mai poate fi asociata și cu poezia April, de Tudor Arghezi. Ambele poezii fac legătură între natura și nostalgie, în prima avem tema morții și monologul vocii ficționale a ceea ce se întâmplă după moarte, imbinand și frumusețea naturii. În poezia lui Arghezi, avem tema naturii la început, iar apoi eul liric devine nostalgic, asociaza cuibul și pasarea cu sufletul lui și cu o persoana draga, de unde reiese dorul sau.
buciustefan20: Eu am prezentat asa mai pe scurt, vezi tu cum dezvolți, și la diferențe poți găsi orice, temele, ce reprezinta pasarea, etc...
maria65718: asa este ,dar si cu "Somnoroase păsărele" se poate asemana la fel de bine
Alte întrebări interesante