Istorie, întrebare adresată de bfrasinescustefan82, 8 ani în urmă

Asociază termenii din coloanele laterale cu evenimentele istorice din coloana centrală​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de molitza
0

Răspuns:

Unirea Principatelor Române - reforme, abdicare, divan ad-hoc

Explicație:

Inainte de Mica unire a avut loc o adunare sub numele de "Adunările Ad-Hoc" au fost adunări consultative convocate în 1857 în Moldova și Valahia (Tara Romaneasca), cu scopul de a exprima voința populației cu privire la organizarea definitivă a principatelor. Divanurile erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, ai marii boierimi, ai burgheziei si ai țărănimii clăcașe.

Dupa Mica Unire facuta de Ion Alexandru Cuza au avut loc o serie de reforme (Reforma agrara, Reforma Educatiei, Confiscarea Averilor Manastiresti)

Abdicare, dupa scurt timp de la mica unire si reforme, Alexandru Ioan Cuza a fost obligat sa abdice de catre „Coaliţiei potrivnice”  pentru a aduce un conducator strain.

Răspuns:

Razboiul de Independenta - tara suverana, regat

Explicație:

Dupa razboiul de Independeta Romania a devenit o tara Suverana si tot odata Carol I s-a declarat Rege al Romaniei, astfel devenind Regatul Romaniei,

Răspuns: Primul Razboi Mondial - tara neutra, capitulare, recuperare teritoriala

Explicație:

La inceputul Primului Razboi Mondial, Romania a fost neutra pana in anul 1916, dupa care a intrat in Razboi de partea Antantei.

La sfarsitul Razboiului in 1918, Puterile Centrale Capituleza, urmand ca Imperiul Austro-Ungar sa se dizolve, in urma dizolvari imperiului Austro-Ungar, Romania recapata Transilvania si Bucovina in urma proclamatiei de unire, de asemenea si Basarabia se uneste cu Romania dupa ce isi proclama independeta in timpul Razboiului Civl Bolsevic din Imperiul Rus.

Alte întrebări interesante