Limba română, întrebare adresată de dualex, 8 ani în urmă

Asociază textul povestea lui harap alb(fragment) de Ion Creangă cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimen-
tară, în 50-90 de cuvinte, prezentând o asemănare și o deosebire dintre ele. 6 puncte

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de irinabusuec
8

Răspuns:

Asociem povestea lui "Harap Alb" de Creangă cu basmul "Zina Zorilor".

Asemanarile:

În ambele texte literare este vorba despre trei fiu ai regelui, in ambele texte literare calul este magic, in ambele fiul cel mic devine eroul,in ambele fiul cel mic preia puterea de a domina peste două regate.

Deosebirile:

În "Harap alb" se cauta un moștenitor vrednic pentru regat însă în "Zina Zorilor" se cauta un leac pentru împărat nu mai îi plîngă ochii. În "Harap alb" personajul principal fiul cel mic se căsătorește cu fiica împăratului Roșu, in"Zina Zorilor" personajul fiul cel mic se căsătorește cu personajul negativ numit "Zina Zorilor".

==irinabusuec==

sper ca team ajutat!!!(^_^)!!!

Răspuns de loredanaschneid
19

Asociând ,,Povestea lui Harap Alb" scrisă de Ion Creangă cu basmul lui Mihai Eminescu, ,,Făt Frumos din Lacrimă", se pot deduce atât asemănări, cât și deosebiri.

O asemănare între cele două opere literare este existența unui fiu de împărat, care, parcurgând o călătorie inițiatică, deprinde calități noi și își dovedește statutul de conducător.

O deosebire între cele două este reprezentată de personajele ajutoare întâlnite pe parcursul călătoriei, în primul basm, Harap Alb întâlnindu-se cu ființe ,,umane" dar care au trăsături deosebite, pe când în cel de-al doilea basm personajul eponim este ajutat de animale, precum Regina Furnicilor, calul înaripat, etc.

Alte întrebări interesante