Asociaza textul "Starea de a fi ciresar" de Nichita Stanescu, cu un alt text literar studiat sau citit ca lectura suplimentara.
Textul este atasat.
Răspunsuri la întrebare
Asociază textul "Starea de a fi cireșar" de Nichita Stănescu, cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară.
Acest text l-aș asocia cu poezia "Cine poate ști" scrisă de Ana Blandiana, pentru că în ambele texte sunt interogatorii în căutarea unor întrebări din existența eului liric.
Pe de altă parte, ambele poezii fac referire la natură pentru a găsi răspunsuri la: "cauza ochilor mei", în poezia lui Nichita Stănescu și: "unde se duce vara", în poezia Anei Blandiana.
Textele se mai aseamănă și prin muzicalitatea din versuri, dar și prin ritmul alert, scris parcă în grabă pentru descifrarea unor mistere.
Deosebirea dintre aceste texte este aceea că, eul liric din prima poezie este prins de regretul că: "n-o să știe nimeni...cauza sufletului meu", pe când în al doilea text, eul liric este cuprins de bucurie nostalgică la faptul că: "vara vine din copilărie" și va fi trasă "de buburuze și de furnici, Înspre bunici".
Explicație
"Cine poate ști" de Ana Blandiana
Cine poate ști
De unde vine vara
Și încotro se duce
Cintind
Caravana ei verde și aurie?
Unii zic c-ar veni
Din pământ,
Că-și trage povara,
Din bostănărie,
Că se naște în pepeni verzi,
În miezul lor
Strălucitor
Ca un palat
Luminat
De rubine,
Cu pereți
De porfir și nestemate
Și cu pardoseala purpurie.
Tot ce se poate,
Dar mie
Mi-a spus fetița cuminte
Că-și aduce aminte
Cum vara vine din copilărie
Și cum,
În miros de lapte, de fân și de fum
Alunecă de-aici,
Trasă de fluturi, de buburuze și de furnici
Înspre bunici.
Succes! ⚘