Istorie, întrebare adresată de vidrascovaleria03, 8 ani în urmă

Atenție dau coroană(nu mint) !!!

Am nevoie urgent de un eseu de vreo 10-15 enunțuri (dar să fie cât mai explicativ) pe tema: ,,Rolul bisericilor și mănăstirilor în dezvoltarea științei de carte în evul mediu'' Vă rog multtt, am nevoie urgent!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ksuhovarova
3

Conform romanticilor, Evul Mediu a fost o epocă profund religioasă.

Într-adevăr, principalul sistem de referință în Evul Mediu era oferit de religia creștină. Preceptele creștine constituiau reperul pentru conduita individuală, în relațiile sociale, precum și în materie de justiție și guvernare. Biserica asigura totodată asistența spirituală și ajutorul material tuturor celor ce-l solicitau.

După prăbușirea Imperiului Roman de Apus și „barbarizarea” treptată a tuturor domeniilor vieții, nivelul de alfabetizare a societății a scăzut dramatic. Oamenii Bisericii au vegheat la păstrarea moștenirii culturale a antichității, dar au supus-o unei selecții și au reinterpretat-o în sens creștin. Din această poziție, clericii au activat ca funcționari și consilieri ai conducătorilor politici.

Cultura a devenit un monopol al Bisericii și s-a menținut astfel până spre sfârșitul Evului Mediu.

Răspuns de Semaka2
2

Răspuns:

Explicație:

La inceputul evului mediu bisericile si manastirile se ocupau de educatia tinerilor.Scolile existau pe langa biserici si  manastiri si primii   invatatori au fost preoti.Invatamantul avea un continut profund religios si se  facea in latina   sau  greaca.In ciclul primar se studia gramatica, retorica si muzica, iar in ciclul secundar aritmetica, geometria,astronomia si muzica.Cei care aveau posibilitati si inclinatii spre studiu mergeau la  Universitate , unde   studiau teologia si scolastica.

Dinttre profesorii calugari/preoti mai cunoscuti amintim pe Roger Bacon ,

Nicolae Copernic, Nicolae  Olahus si  papa Ioan al  XXl-lea

Alte întrebări interesante