Limba română, întrebare adresată de vremus, 8 ani în urmă

Atunci cand avem virgula si conjunctie/locutiune conjunctionala ce raport sintactic avem? (coordonare/subordonare prin jonctiune sau juxtapunere)? De exemplu in propozitia ,,Luaserăm obiceiul de a sta-ntr-o râna la umbra unui arin, din care cădeau arome amărui peste noi" care este raportul sintactic?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de fabi75
0

Răspuns:

Coordonare prin juxtapunere (parataxă)

Coordonarea prin juxtapunere se realizează prin alăturarea unor unități sintactice de același fel sau diferite și despărțirea lor prin virgulă.

A plecat iute, chiuind de bucurie. (unități sintactice diferite)

Explicație:

Răspuns de helpforyou5123
0

Hei! Atunci cand ai conjunctie si virgula iei conjunctia deoarece este mai importanta.Astfel ca se formeaza raportul de jonctiune. In fraza de mai sus se ia din care chiar de este si virgula deoarece precum am spus conjunctia este mult mai importanta .Cand iei conjunctii sa te uiti sa fie din cele coordonatoare deoarece ca sa iti dau un mic sfat cand ai o fraza si elementul de legatura este o conjunctie coordonatoare a doua propozitie va fi la fel ca prima. Restul conjuctiilor iti reda ca a doua prop. este subordonata daca ai invatat de acele rapoarte sintactice ce se invata la nivelul clasei a 8 a le vei pune pe alea . Mai sus ai un raport de subordonare respectiv daca ai inv. a doua propozitie este atributiva cea de la din care .

Sintetizand: 1. iei tot timpul conjunctia

2.Daca este coordonatoare automat a doua prop este ca prima sau cea care este legata de oirce prop printr-o conjunctie coordonatoare preia automat

3. Daca ai inv uita te dupa raportul sintactic acelea cu completiva directa,predicativa, subiectiva etc. Daca nu ramai la subordonare si coordonare .

Succes!Citeste tot ca sa intelegi mai bine anumite aspecte !Sper ca ti-am fost de ajutor.

Alte întrebări interesante