Geografie, întrebare adresată de negroiualexandru191, 8 ani în urmă

avantaje si dezavantaje Mercosur​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciprian5345
1

Răspuns:

Acest acord comercial de liber schimb va elimina tarifele vamale impuse de America de Sud pentru UE, tarife care în unele sectoare industriale cruciale sunt foarte mari: 35% pentru articole de îmbrăcăminte şi sectorul auto sau 14% pentru industria farmaceutică. În agricultură, aceste tarife vamale sunt foarte mari pentru băuturi spirtoase (35%), produse lactate (28%), ciocolată (20%) sau vin (20%).

De asemenea, acordul este destinat să protejeze produsele europene care sunt înregistrate ca denumire de origine protejată precum coniacul sau brânza Manchego. Deseori aceste produse există în America Latină graţie legăturilor istorice cu Europa.

Uniunea Europeană mizează, de asemenea, pe acest acord pentru a-şi îmbunătăţi accesul pe piaţa sud americană a serviciilor (telecomunicaţii, transport sau servicii financiare).

"Dealul" dintre Europa și America de Sud duce la apariție celei mai mari piețe din lume, statut care până în prezent a aparținut zonei de liber schimb UE-Japonia, devenită realitate la începutul anului. Europa este și rămâne un pionier în comerțul mondial, semnând mai mult de 70 de acorduri comerciale. Urmează, duminică, cel cu Vietnamul, țară pe care de asemenea Trump o amenință cu taxe vamale. 

Documentul începe să fie tot mai criticat, îndeosebi din pricina dispozițiilor privind exporturile de carne și reglementările de mediu, fiind așteptate dezbateri intense.

În final va apărea un compromis. Și alte acorduri comerciale, de pildă cu Canada sau țările africane au deopotrivă deficiențe și dezavantaje, însă principiul rămâne corect: comerț, schimb și cooperare în locul naționalismului, izolaționismului și războiului comercial.

Alte întrebări interesante