Fizică, întrebare adresată de EuEuEuEuEuTuTuTu, 8 ani în urmă

avantajele undelor electromagnetice eseu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrianagraur14
1
Sfârşitul secolului al XIX-lea aduce în fizică prima mare unificare a unor fenoneme/concepte: electricitatea, magnetismul şi lumina.

Câmpul magnetic este o consecinţă a trecerii curentului electric prin circuite electrice.
M. Faraday evidenţiază fenomenul de inducţie electromagnetică (un flux magnetic variabil care parcurge cu circuit generează o tensiune electromotoare şi un curent ) şi stabileşte legea care descrie acest fenomen.
Pe de altă parte se demonstrează că la rândul său un câmp electric variabil în timp generează un câmp magnetic. În 1865 J.C. Maxwell arată că la baza tuturor fenomenelor electrice şi magnetice stau 4 ecuaţii. Din analiza acestor ecuaţii rezultă că sarcinile electrice în mişcare accelerată generează un câmp electric şi magnetic interdependente. Acest câmp este numit câmp electromagnetic şi viteza de propagare a acestuia este de
3

10
8
m
s
.




3

10
8
m
s
.




. Forma de propagare în spaţiu a câmpului electromagnetic este unda electromagnetică.
În 1849 Fizeau efectuează primul expriment prin care se reuşeşte determinarea cu o bună precizie a vitezei luminii în aer şi anume
3
,
15

10
8
m
s
.




3
,
15

10
8
m
s
.




În 1887 fizicianul german R. Hertz construieşte primul circuit oscilant care propagă în spatiu şi recepţionează unde electromagnetice în domeniul radio confirmând teoria lui Maxwell privind undele electromagnetice.
În scurt timp se ajunge la concluzia că uimitoarea coincidenţă între viteza luminii măsurată de Fizeau şi viteza de propagare a câmpului electromagnetic dedusă teoretic de Maxwell nu este o coincidenţă ci un fapt ştiinţific remarcabil. Ceea ce a condus la ideea că de fapt lumina este un caz particular de undă electromagnetică şi că dincolo de limitele de percepţie umane mai există şi altceva.

Unda electromagnetică este o suprapunere de câmp electric şi magnetic care se generează reciproc şi se propagă împreună. Cea mai simplă undă este unda plană sinusoidală reprezentată mai jos.
Alte întrebări interesante