Evaluare Națională: Matematică, întrebare adresată de dd060102000, 8 ani în urmă

avem A B C D trapez dreptunghic cu patrulaterul a e c d care este pătrat Se știe că AD este 20 de cm și tangenta unghiului B este 4 pe 3 aflați perimetrul lui a b c d și la punctul B sinusul unghiului ACB​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zayn91
3

Răspuns:

Ti-am atasat un document.

Explicație:

a)In caz ca nu intelegi anumite lucruri, o sa iti explic aici.
M-am folosit de faptul ca aecd era patrat pentru a putea afla pe ec , latura ce face parte din tangenta lui B. Cum ni se dadea ca tgB=3/4 si il stiam pe ec am inlocuit si am aflat be , cu ajutorul caruia am gasit intreaga latura ab . In triunghiul dreptunghic CEB am facut pitagora si am aflat bc, iar apoi pt a afla dc m-am folosit de patrat. Cum perimetrul este suma tuturor laturilor unui patrulater, le-am adunat si astfel am gasit perimetrul.

b)Pt a putea gasi un sinus , trebuie sa avem triunghi dreptunghic, astfel am construit AO care dupa cum apare si in desen este h(h=inaltimea).Pt ca sa o aflu am facut egalare de medii, adica am aflat aria lui ACB cu formula b x h/2 (CE x AB/2) iar apoi am aplicat din nou formula b x h/2 doar ca de data aceasta am folosit inaltimea AO si baza CB .(singura necunoscuta fiind AO).Apoi cum sin=c.op/ipotenuza am observat ca nu il stim pe AC, dar in acelasi timp AC era diagonala in patrat , adica se putea afla cu formula l√2 .Cum l=20 cm AC mi-a dat 20√2. Apoi doar am inlocuit in formula si gata.(c.op/ipotenuza este egala cu AO/AC)

Anexe:
Alte întrebări interesante