Matematică, întrebare adresată de seckelicristofe, 8 ani în urmă

avem f definit pe r cu valori in r din f de x egal cu x la puterea a patra minus doi x la puterea a doua plus doisprezece
aratati ca
limita cand x tinde la infinit din
x la puterea a doua plus unu supra f de x minus x la puterea a patra sa fie egal cu minus unu supra doi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianalitcanu2018
2
f: R->R, f(x)=x⁴-2x²+12
 \lim_{n \to \infty}  \frac{x^{2}+1}{f(x)-x^{4}}=  \lim_{n \to \infty}  \frac{x^{2}+1}{x^{4}-2x^{2}+12-x^{4}}= \lim_{n \to \infty}  \frac{x^{2}+1}{-2x^{2}+12}= \frac{-1}{2}
Cand gradul numaratorului este egal cu gradul numitorului, limita cand x tinde la infinit din acel raport este data de raportul coeficientilor termenilor de grad maxim.


adrianalitcanu2018: Daca treci la limita, esti pe cazul infinit pe infinit. Si pentru ca gradul numaratorului este egal cu gradul numitorului (adica termenul de rang maxim este x^2 la ambele expresii) ai doua variante. Prima este sa aplici regula lui l'Hospital (de doua ori cred ca ar fi necesar) si ajungi asa la rezultatul -1/2.
adrianalitcanu2018: Dar cum timpul este pretios, inainte sa fi invatat l'Hospital, la limitele de rapoarte, ai avut ca teorie, ca daca limita este la +infinit sau la -infinit si gradul numitorului este egal cu al numaratorului, atunci valoarea limitei este raportul coeficientilor de rang maxim.
adrianalitcanu2018: In cazul de fata coeficientul lui x^2 de la numarator este 1 si de la numitor este -2 si atunci raportul este -1/2.
seckelicristofe: ah deci schimb duar semnele nu
seckelicristofe: la unu dau -1 si la doi plus multumesc mult
adrianalitcanu2018: Uite ca mi-a mai venit acum o metoda. Poti da factor comun fortat pe x^2 si la numitor si la numarator si vei avea: lim x->inf x^2(1+1/x^2)/x^2(-2+12/x^2)=lim x->inf (1+1/x^2)/(-2+1/x^2)=-1/2. Dar cum am spus, din economie de timp este mai ok de folosit metoda 2 (si ca sa stie corectorul de unde ai scos rezultatul poti scrie in paranteza raportul coeficientilor si e suficient).
seckelicristofe: ok cred ca merg pe prima varianta dar multumesc mult de tot maine am bacalaureaatul la matematica iti multumesc mult
adrianalitcanu2018: Cu mult drag! Toate variantele sunt corecte. La mate, orice varianta de rezolvare corecta se puncteaza. Si multa, multa bafta! Bacul la mate nu e asa de speriat. Se da chiar ok.
seckelicristofe: ok asa o sa fac ma linistesc si o sa trec
adrianalitcanu2018: Va fi bine. Ai incredere in tine ca asta e important.
Alte întrebări interesante