Avem nevoie de eroi in zilele noastre? de ce?
Răspunsuri la întrebare
Atunci cand eram copil, urmaream diferite desene animate in care eroii erau prezentati adeseori ca avand puteri supranaturale (Superman, Spiderman) sau puteri normale, omenesti (Batman, Zorro). Binele invingea intotdeauna raul ca si in basme unde eroii capatau o forma traditionala, din popor (Praslea, Harap-Alb). In perioada adolescentei, am urmarit si filme in care erau intruchipati eroi care intotdeauna invingeau raufactorii.
Dar, exista oare eroi si in viata cotidiana de zi cu zi? Avem nevoie de astfel de oameni pentru a ne simti in siguranta? Ei bine, raspunsul e unul afirmativ. Da, exista eroi care nu joaca in filme, dar se afla printre noi, oameni obisnuiti care ne demonstreaza ca binele poate invinge si in cruda realitate pe care o traim uneori, de care avem nevoie chiar inconstient.
Sunt cateva exemple de eroi la care m-am oprit si anume: Valeriu Gafencu, supranumit de Nicolae Steinhardt “Sfantul inchisorilor”, un tanar care a murit in inchisorile comuniste la doar 30 de ani. Suferind de TBC pulmonar, osos, ganglionar, reumatism si primind, printr-o interventie speciala, un pachet de streptomicina care ii era absolut vitala, a hotarat sa i-l cedeze lui Richard Wrumbrand, pe care-l cunoscuse in sanatoriul inchisorii de la Targu Ocna, spunand ca si acesta se afla intr-o stare foarte grava. Medicamentele au fost folosite de catre Wrumbrand a carui viata a fost salvata. Un alt exemplu de erou este Liviu Librescu, profesor de inginerie si mecanica, israelian de origine romana, impuscat mortal intr-un amfiteatru al Universitatii Virginia Tech din SUA in timp ce incerca sa-si salveze studentii din fata atacatorului.
Iurgan Doru, care a salvat de la moarte un copil de numai 2 ani dintr-un apartament care luase foc in localitatea Montecatini, din regiunea Toscana. Marcel Nicusor, un roman de 21 de ani de meserie tinichigiu care, impreuna cu alti trei italieni, au salvat viata unei batrane ce cazuse cu automobilul in raul Ledra, din localitatea Udine, Italia.
Iata o parte din adevaratii eroi care ne redau speranta ca lumea in care traim poate fi frumoasa si plina de generozitate chiar prin exemplele proprii. Credinciosii spun: ”Datorita acestor oameni cu adevarat frumosi si credinciosi, Dumnezeu mai tine lumea asta”. O lume, de cele mai multe ori bazata pe interese, pe unde se stecoara adesea si eroi adevarati, etaland simplitate si bun simt, fara interese de “preamarire”, dar care sunt capabili de fapte marete. Deci, concluzia e foarte clara: avem nevoie de eroi!