Limba română, întrebare adresată de calinrobertovidiu7, 8 ani în urmă

aza predicatele și subiectul din versurile: ,,Sub un fir de caprifoi,/Stă și toarce un pisoi." B. 30 de puncte Selectează din textul dat patru verbe, pe care le notezi pe foaia ta. Folosește-le într-o compu prezinți o întâmplare desfăşurată în grădină, arătând cum te împrietenești cu o viețuitoare din În compunerea ta, vei respecta următoarele cerinţe: • vei folosi cele patru verbe, putând să le schimbi forma; • vei prezenta o întâmplare din grădină, arătând cum te împrietenești cu o viețuitoare din te: • vei da un titlu potrivit compunerii tale; • vei respecta structura unei compuneri: introducere, cuprins şi încheiere; • vei redacta compunerea în cel puțin zece rânduri; • vei scrie corect, respectând exprimarea corectă, punctuația și așezarea textului în pagină. Notă: Se acordă 10 puncte din oficiu. Ajutor​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
8

A. In primul rand, pentru a identifica subiectul si predicatul trebuie sa stim faptul ca:  subiectul este partea de propozitie ce face actiunea, in timp ce predicatul este partea de propozitie prin care se exprima actiunea.

In versurile "Sub un fir de caprifoi, /Stă și toarce un pisoi." identificam:

Pisoi = subiect simplu, exprimat prin substantiv, numarul singular, genul masculin

Sta = predicat verbal, exprimat prin verb predicativ, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, numarul singular

Toarce = predicat verbal, exprimat prin verb predicativ, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, numarul singular

B. Patru verbe selectate din text: doarme, a crescut, vazand, a spus

                  De vorba cu noua mea prietena - veverita

Vacanta de vara a sosit. D-abia asteptam sa ajung la bunici. Chiar daca la ei nu se doarme pana la pranz, nimic nu se compara cu vacanta petrecuta in curtea lor.

In aceasta dimineata, impreuna cu bunica am mers in gradina din spatele casei. Au crescut legumele, asa ca ea s-a apucat sa le adune, iar eu sa strang cateva alune pentru ca mi se facuse pofta.

Dupa ce am dat niste frunze la o parte, am vazut o veverita.

- Hei, ce faci tu aici? i-am spus eu cu voce tare.

- Ceea ce faci si tu, adun alune. Tu vrei sa le mananci, iar eu sa le pun deoparte pentru la iarna.

- Daca ai nevoie, te pot ajuta!

- Vai, multumesc! Poti cara alunele acestea pana la scorbura? As face mai putine drumuri!

M-am dus sa o intreb pe bunica daca imi da voie. Aceasta a fost de acord deoarce scorbura se afla foarte aproape de gradina noastra si i-am promis ca nu stau mult.

Pe drum am povestit cu noua mea prietena, veverita, si a ramas ca ne revedem maine, la alunul bunicilor, la acceasi ora.

Acesta este un exemplu, da frau liber imginatiei si creeaza propria compunere!

Un alt model de compunere poti citi aici: https://brainly.ro/tema/2266611

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante