B. Ioana și Victor merg să vizioneze un spectacol de teatru. Înainte de începerea spectacolulu cei doi prieteni vor să citească pliantul pe care l-au primit la intrarea în sală. Victor, pentru a citi, îndepărtează pliantului iar Ioana in apropie. Stabiliți următoarele:
d) Defectele de vedere de care suferă cei doi prieteni;
e) Două cauze care au determinat aceste deficiențe vizuale;
f)O modalitate de corectare a acestor deficienţe:
g)Completați problema cu o altă cerință pe care o formulați voi. Rezolvați cerința pe care ați propus-o
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
d) Deoarece Victor a indepartat pliantul, acesta sufera de hipermetropie, iar Ioana pentru ca l-a apropiat, aceasta sufera de miopie.
e) Cauze ale miopei:
- genetica
- lucrartul mult la calzulator antreneaza miopia
- diverse boli (ex: boli de colagen)
Cauze ale hipermetropiei:
- inaintarea in varsta
- geneica
- diverse boli
f) Miopie - ochelari cu lentile divergente
Hipermetropia - ochelari cu lentile convergente
g) Explicati in detaliu prin ce se manifeste cele doua afectiuni
Miopia: Dacă distanţa focală a cristalinului este prea mică, cu alte cuvinte ochiul este prea convergent datorită globului ocular alungit, un fascicul paralel de raze se focalizează într-un punct M înaintea retinei. În acest caz, P.R. nu este la infinit ci într-un punct P mai aproape de ochi. Un ochi miop nu poate vedea clar obiectele în depărtare. În schimb, poate vedea clar obiectele care sunt foarte apropiate de ochi.
Hipermetropia: Hipermetropia este anomalia inversă miopiei. Ochiul hipermetrop nu este destul de convergent, distanţa focală a cristalinului este mai mare datorită globului ocular turtit (mai scurt). În acest caz, P.R. este la infinit, ca în cazul ochiului normal, însă P.P. se află la distanţă mai mare decât 25 cm (de exemplu 50 cm), în punctul P. Imaginea se formează în spatele retinei în punctul H.