b. Lud
20 de puncte
Subiectul al II-lea
Imaginează-ți că ai călătorit într-o ţară străină. Redactează o pagină din jurnalul tau
din timpul acestei călătorii. Vei folosi minimum o secvență narativă şi una
de călătorie, de cel puţin 150 de cuvinte, care să cuprindă relatarea unei intamplari
descriptivă. Data redactării jurnalului este 6 august 2020.
Punctajul pentru compunere se acordă astfel:
conţinutul compunerii – 12 puncte
. redactarea compunerii - 8 puncte
(marcarea corectă a paragrafelor - 1 punct; coerenţa textului – 1 punct; proprietatea termenilor
folositi – 1 punct; corectitudine gramaticată cos punct claritatea exprimării ideilor – 1 punct
proprietatea termenilor folositi = 1 punct, respectarea normelor de ortografie – 1 punct
respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitate – 1 punct).
Notă! Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are
minimum 150 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus..
.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
6 AUGUST 2020
Draga jurnal,
Saptamana aceasta, pt a sarbatorii terminarea faculatii de medicina, eu si prietenii mei am decis sa mergem intr-o calatorie in afara tarii. Nu stiam in ce tara sa mergem, asa ca, doi dintre prieteni mei care erau putin mai "interesanti" au zis sa tragem la sorti dintre toate tarile de pe pamant si ce tara pica, acolo mergem. Am acceptat si eu am avut onoarea de a alege biletelul. Am bagat mana in palarie si am ales un biletel. Cand am citit seara pe foaie scria " Coreea de sud". Zis si facut. Ne-am facut bagajele, am luat biletele de avion si, in urmatoarea saptamana eram deja in primul avion care ne ducea catre Coreea.
Drumul a fost lung si obositor, dar intr-un final am reusit sa iesim din avion si, imediat dupa ce am pus piciorul pe pamant si am inspirat si expirat aerul din Coreea, prietenele mele m-au luat de mana, am luat un ghid si am inceput sa vizitam imprejurimile. Capitala Coreei de sud este Seul. Un oras foarte mare si modern. Problema principala a foat ca noi, nu stiam coreeana si locuitorii, nu stiau engleza. Dar am avut noroc ca avem un ghid.
Trecusera cateva ore de cand am vizitat capitala. Totul era frumos. Orasul era mirific. Am mers la un restaurant popular din capitala si ne-am comandat un meniu. Noi, nestiind coreeana, am comandat ce a comandat si ghidul. Toate erau frumoase, pana a venit mancarea. Aparent, meniul principal al restaurantului era sushi cu peste crud. Noi ,europeni mofturosi am vrut sa refuzam prietenos dar, aparent, in Coreea, este foarte nepoliticos sa refuzi mancarea care ti se ofera. Noi, indignati de mancare, am inceput speriati sa mancam mancarea. Dar....a aparut alta problema. Eu si prietenele mele cautam dupa o furculita. Ghidul ne-a explicat ca in Coreea se mananca cu betisoare chinezesti...cu ochii mari, eu si prietenele mele, pe langa ca mancarea era "interesanta", mai trebuia sa mancam si cu betisoare. Fetele mi-au zis sa mananc eu prima. Cu frica in suflet am luat o bucata de sushi si, cand era sa o bag in gura, un zgomot m-a salvat. Din bucataria restaurantului a iesit bucatarul si m-a oprit. Ghidul mi-a tradus si a zis ca bucatarul a pus un aliment gresit in sushi-ul nostru. Acesta si-a cerut sincere scuze, si, ca parere de rau ne-a oferit un meniu de lux gratis. Pe mine si pe prietenele mele ne-a lovit un ras zdravan apoi i-am zis ghidului ca noi plecam la hotel. Cand am ajuns la hotel am mancat cipsuri si am baut suc si toata vacanta noastra nu am mai incercat mancarea Coreeana toata calatoria.
Un lucru important pe care l-am invatat din calatoria noastra a fost ca, niciodata, dar niciodata sa nu incerci mancaruri straine. Fiecare are traditia lui si mancarurile lor traditionale. ce ni s-a parut noua prea crud, este o delicatese pt localnici. Diversivitatea culturala este mereu bine venita, dar nimic nu este mai bun decat mancarea ta traditionala. Trebuie sa invatam sa ne iubim traditiile si sa le respectam.
Sper că te-am ajutat!
Spor la teme!