Limba română, întrebare adresată de codrutnegoescu, 8 ani în urmă

B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, in care sa caracterizez pe Miron,
personajul din textul dat.
16 puncte
In compunerea ta, trebuie:
- să prezinti două trăsături ale personajului dat, valorificand textul dat,
- så ilustrezi două modalitati de caracterizare a personajului dat, prin cate o secventa comentara,
- să ai un continut adecvat cerintei;
- så respecti precizarea privind numărul minim de cuvinte, ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de XxSmecerosulxX
9

Răspuns:

Miron

      Personajul principal Miron, din opera ”Gura satului”, scrisa de Ioan Slavici, este creionat atat direct cat si indirect in text.

       Caracterizarea directa este realizata de narator: voinic curățel, oierul, cumpatat, retinut, inalt si mladios, cu umerii lati si cu pieptul iesit, cap balan cu parul lung pana pe umeri, fata alba, doi ochi mari si albastri, buze ascutite, minunat flacau.

          Caracterizarea indirecta se realizeaza prin: comportament:” În horă Miron totdeauna e cumpătat, încât parcă numai șuguiește cu jocul”: arata splendoarea lui; “Dar ochii tuturora se opresc asupra lui”: arata fermecarea lui asupra oamenilor, parca vrajindu-i, nume: simbolic barbatilor fermecatori; infatisare: inalt si mladios, cu umerii lati si cu pieptul iesit, cap balan cu parul lung pana pe umeri, fata alba, doi ochi mari si albastri: arata frumusetea lui Miron. Lui Miron ii place de Marta, fiica Miihului Saftei, cea mai frumoasa dintre fete. In acelasi timp, Miron fermeca pe oricine, indiferent flacau sau fecioara. El este frumos si are o voce calda, superba. De obicei, Marta pleaca in amurgul serii spre casa, fiind urmata de flacai si fecioare, inclusiv Miron. Ei mergeau la Fantana Corbului, iar Marta il punea pe Miron sa cante, care mai departe de acolo un se ducea.

           In concluzie, avand in vedere cele spuse mai sus, putem zice ca personajul Miron, din opera “Gura Satului”, scrisa de Ioan Slavici, intra in tipología personajelor principale, simbolice operei romanesti.

Cu placere

Explicație:

Alte întrebări interesante