Limba română, întrebare adresată de lunguana526, 8 ani în urmă

B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la specia literară pastel a textului dat. 16 puncte
În compunerea ta, trebuie: ‒ să precizezi două trăsături ale pastelului; ‒ să prezinți detaliat două trăsături ale pastelului, valorificând fragmentul dat; ‒ să ai un conținuadecvat cerinței; ‒ să respecți precizarea privind numărul minim de cuvinte. ...textul se numeste George Topîrceanu, Pastel (fragment)..va rog o sa va dau croana si stele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de harispirvu
20

Răspuns:

Pastelul este o specie a genului liric in care este prezentat un peisaj, prin intermediul caruia sunt transmise sentimentele eului liric contemplator, cu ajutorul mijloacelor artistice expresive.

Fragmentul selectat din opera literara "Pastel" de G. Topîrceanu este un pastel, deoarece prezinta toate particularitatile specifice acestuia.

In primul rand, textul prezinta un peisaj din natura, fapt evidentiat la folosirea unor termeni specifici:"munte, amurg, apa". Pe de alta parte, textul este constituit pe 3 planuri:terestru "munte" ;acvatic "apa" ;aerian "semiluna". Titlul, de asemenea, este format dintr-un subst. Comun "Pastel" care evidentiaza cu certitudine ca titlul se afla in deplina concordanta cu mesajul textului, care la randul lui genereaza o multitudine de emotii prin limbaj expresiv. De exemplu "Rasfrangeri rosii de amurg" - imagine vizuala ;"Sclipeste-n aer semiluna" - imagine vizuala, "ca niste coji de portocale" - comparatie, "intunecatului boschet" - epitet antepus. Din prima strofa, poetul se concentreaza pe un cadru spatio-temproal, descriind mai intai un peisaj montan "Din asfintit de peste munte, Se sfarma-n licariri marunte". Pe de-a lungul descrierii, se poate observa cum Dunarea, este descrisa prin diferite figuri de stil ce accentueaza un contrast intre simplitate si stil "Dar unda tulbure le ingroapa;Cand subt rachitele din vale, De-abia mai tremura pe apa". Poetul este unul pasionat, dovedind placerea de a-si exprima in mod direct gandurile pentru ceva simplu si reusind sa creeze o imagine mult mai atragatoare a naturii "Si parca zugravit anume, isi culca umbra pana-n mal;Ostrovul izolat de lume ca un castel medieval"

In al doilea rand, la nivel compozitional, se remarca organizarea pe strofe in 4 catrene, iar pe de alta parte se observa predominanta descrierii ca mod de expunere care ajuta la transpunerea sentimentelor profunde ale poetului. De asemenea, din punct de vedere structural, apar elementele de prozodie, specifice unei specii lirice, ce stabileste muzicalitatea versurilor. In text, rima este incrucisata, ritmul trohaic, iar masura versurilor este de 8-9 silabe.

In concluzie, se poate afirma ca fragmentul selectat este un pastel, deoarece are in vedere toate caracteristicile acestuia:prezinta un peisaj din natura si exprima in mod direct sentimentele eului liric contemplator.

Explicație:

P.S sper ca e bun ;)


harispirvu: Coroana?
Alte întrebări interesante