B. Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la specia literară fabulă a textului dat.
În compunerea ta, trebuie:
‒ să precizezi două trăsături ale fabulei;
‒ să prezinți detaliat două trăsături ale fabulei, valorificând textul dat;
‒ să ai un conținut adecvat cerinței;
– să respecți precizarea privind numărul minim de cuvinte.
Textul :
Leul flămând fiind foarte,
Ş-alergând după vânat,
Îndat-a întâmpinat
Un biet iepure fugind,
Carele fiind aproape,
Îl avea prânz bun gătit.
Mai mult de n-ar fi poftit,
Nici la alt mai lăcomind.
Dar văzând un cerb departe,
Pe iepure l-a lăsat,
Socotind c-a căpătat,
Prânz mai gras şi mai plăcut.
Iepurele, sărăcuțul,
Cum îl văzu c-a pornit
Spre cerb leul cel cumplit,
El se făcu nevăzut.
Cerbul iar făcu aceasta;
Fiind şi mai depărtat,
Află prilej de scăpat
Toţi doi pe leu înșelând.
Atunci lacomul, îndată,
Să-ntoarse la iepuraș,
Mai semeț şi cu curaj,
Ca spre gata alergând.
Viind la loc ș-aflând urma,
Nu că prânz a căpătat
Dar nici seara n-a cinat,
Ci-a rămas gemând căit.
Iată dară lăcomia
Că l-a făcut d-a pierdut
Şi ce gata a avut,
Lacomul nemulţumit.
Barbu Paris Mumuleanu, Leul şi iepurele
Răspunsuri la întrebare
Fabula este o specie a genului epic ,in versuri, in care se ironizeaza defecte umane sau probleme sociale, la care participa personaje intruchipate de animale, plante sau obiecte personificate. Orice fabula are rol didactic si o morala, explicita sau implicita.
Opera literara ‘’Leul si iepurele’’ de Barbu Paris Mumuleanu se incadreaza in specia epica fabula, deoarece respecta caracteristicile definitorii acesteia la nivel formal si de continut.
In primul rand, fabula este structurata in doua parti: actiunea propriu-zisa si morala.Leul alearga dupa pranzul sau, iepurele. Acesta a vazut in departe un cerb, asa ca a abandonat iepurele si si s-a dus dupa prada mai mare. Nu a reusit a o prinde si s-a intors la iepure, dar acesta a disparut si leul a ramas fara pranz si cina.
Morala acestei fabule este explicita, fiind delimitata de prima parte printr-un spatiu alb ( ‘’Iata dara lacomia/Ca l-a facut d-a pierdut/Si ce gata a avut,/Lacomul nemultumit.’’).Astfel, textul ii transmite cititorului ideea ca este bine sa ne multumim cu ce avem, fiindca nemultumitului I se ia darul.
In al doilea rand, opera literara prezinta o actiune a carei personaje personaje sunt intruchipate de animale personificate.Astfel, protagonistii acestei fabule sunt leul si iepurele, acestia reprezentand tipologii de oameni. Leul este tipul omului cu autoritate, dar lacom(‘’Pe iepure l-a lasat,/Socotind c-a capatat,/Pranz mai gras sim ai placut/), iar iepurele este tipul omului fricos (‘’Cum il vazu ca a pornit / …/ El se facu nevazut’’).
In concluzie, pe baza argumentelor de mai sus, rezulta ca opera literara ‘’Leul si iepurele’’ de Barbu Paris Mumuleanu este o fabula.