B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă un om poate sau nu să îşi găsească echilibrul, armonizând mai multe vocații, simultan, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Intre acte de Radu Beligan, cât şi la experiența personală sau culturală. 20 de puncte In redactarea textului, vei avea în vedere următoarele repere: - formularea unei opinii față de problematica pusă în discuție, enuntarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate opiniei şi formularea unei concluzii pertinente; -utilizarea corectă a conectorilor în argumentare, respectarea normelor limbii literare, a normelor de ortografie şi 14 puncte 6 puncte Subiectul al II-lea (10 puncte) de punctuație, aşezarea în pagină, lizibilitatea şi respectarea numărului minim de cuvinte.
Răspunsuri la întrebare
Un text argumentativ de succes pornește de la respectarea structurii specifice. Astfel:
Ipoteza – în ipoteză se prezintă tema dată spre analiză și este formulată adesea cu conectorul ”În opinia mea…”.
Primul argument – în primul argument se prezintă o primă idee menită să susțină opinia pe care o ai vis-a-vis de tema dată spre analiză. Argumentul este însoțit de un exemplu care să îl susțină. Conectori pe care îi poți folosi: În primul rând/Pe de-o parte etc.
Al doilea argument – acest argument va aduce încă o idee vis-a-vis de tema pe care o argumentezi. Ca și în cazul primului argument, și acest argument este însoțit de un exemplu. În construcția acestui argument poți folosi conectori precum: În al doilea rând/Pe cealaltă parte etc.
Al treilea argument – acest argument îl poți formula dacă îți dorești să îți susții și mai mult opinia și dacă îl poți exemplifica. Îl poți introduce prin conectori precum: De asemenea/Mai mult etc.
Concluzia – menită să pună toate argumentele împreună. Se identifică prin: În concluzie.
Luând tema dată spre analiză, poți formula un text argumentativ pornind de la structura menționată anterior. Spre exemplu:
Ipoteza – În opinia mea, un om își poate găsi echilibrul chiar și armonizând mai multe vocații simultan. Acest lucru are la baza sa o organizare bună a timpului și ambiție.
Primul argument – este indicat să te raportezi la informațiile din textul suport. Spre exemplu: În primul rând, consider că armonizarea mai multor vocații simultan este posibilă, iar acest lucru s-a dovedit în nenumărate cazuri. Spre exemplu, Victor Ioan Popa a avut o listă întreagă de vocații – de la autor până la sculptor. El a reușit să armonizeze mai multe vocații și a ajuns un exemplu demn de urmat.
Al doilea argument – este indicat să te raportezi la experiența personală. Spre exemplu: În al doilea rând, armonizarea mai multor vocații poate avea loc atunci când persoana în cauză are mai multe pasiuni și stă bine cu organizarea. Spre exemplu, eu sunt înclinat/ă și spre muzică/desen/fotografie etc (poți alege orice), dar și spre sport/tehnologie/scenografie etc (poți alege orice). Pot să mă ocup de ambele lucruri în timpul meu liber pentru că mi-am organizat timpul. Am rezultate satisfăcătoarele în cazul ambelor vocații și simt că fac ceea ce îmi place.
Concluzia – În concluzie, luând în considerare argumentele prezentate, consider că un om poate să aibă mai multe vocații și să le urmeze simultan dacă îți dorește și dacă își poate organiza timpul.
Pentru a afla mai multe despre textul argumentativ: https://brainly.ro/tema/219454
Spor la teme!
#SPJ1