B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă privirea unui străin ne
dezvăluie sau nu altfel lumea în care trăim, raportându-te atât la informațiile din fragmentul scris de
Ana-Maria Sandu, cât şi la experienţa personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Pentru a redacta un text argumentativ, vom lua în considerare câteva noțiuni:
- Structura specifică tipului de text – ipoteză, argumente, concluzie;
- Conectorii specifici – în opinia mea, în primul rând etc;
- Respectarea temei indicate;
- Exemplificarea fiecărui argument;
- Respectarea normelor de scriere corectă;
- Raportarea la textul suport (dacă există).
Pornind de la aceste noțiuni:
Ipoteza – este recomandat să introducem cititorul spre tema ce urmează a fi argumentată, folosind conectorii specifici. Spre exemplu: În opinia mea, privirea unui străin ne dezvăluie/ nu ne dezvăluie într-un alt mod lumea în care trăim, iar acest lucru este susținut de câteva idei.
Primul argument – îți recomand să te raportezi la textul suport atunci când redactezi primul argument. Argumentul trebuie să fie însoțit de exemplu și trebuie introdus prin conector. Spre exemplu: În primul rând, sunt de părere că privirea unui străin ne dezvăluie/ nu ne dezvăluie într-un alt mod lumea în care trăim, iar acest lucru se poate observa și în textul scris de Ana-Maria Sandu. Ana-Maria Sandu mărturisește că Alain i-a schimbat perspectiva asupra străinătății. Aflăm că ea a întâlnit diverși oameni, de peste tot din lume. Ea este impresionată de faptul că poate dezvălui lucruri noi despre locuri în care merge, despre oameni care vin din alte locuri.
Al doilea argument – în cazul celui de-al doilea argument, te sfătuiesc să te raportezi la experiența personală. Și în acest caz, exemplul și conectorul specific nu trebuie să lipsească. Spre exemplu: În al doilea rând, raportându-mă la experiența mea personală, consider că privirea unui străin dezvăluie/nu dezvăluie un mod diferit de a percepe lumea. Spre exemplu, am avut ocazia de a merge într-o tabără de vară într-o țară departe de aici. Am cunoscut acolo oameni noi, cu tradiții diferite, stil de viață diferit, cu povești care mai de care inedite și interesate. Conversând cu ei, am avut posibilitatea de a cunoaște lucruri noi (exemplul poate fi inspirat din realitate sau un exemplu pe care îl creezi tu).
Concluzia – în acest paragraf, îți recomand să concluzionezi argumentele prezentate, introducând concluzia printr-un conector specific. Spre exemplu: În concluzie, considerând argumentele prezentate, sunt de părere că privirea străinului poate/nu poate să ne arate lumea altfel.
Despre textul argumentativ poți afla și aici: https://brainly.ro/tema/219454
Spor la teme!
#SPJ9